Negyedével-harmadával is nőhet a bankkártya-elfogadó terminálok száma

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 02. 27. 11:28

Idén robbanásszerű növekedés várható a bankkártya-elfogadó terminálok kiépülésében – írja a privatbankar.hu.

bank

Magyarországon a kettős bankrendszer kiépülésével a 90-es években jelentek meg a bankkártya-elfogadó helyek, majd az elmúlt több mint 20 évben több mint 100 ezer terminál került használatba – közölte a K&H a Privátbankárral.

„A Nemzetgazdasági Minisztérium tavaly decemberben 2,4 milliárd forint támogatási keretet allokált új terminálok kiépítésére, ami az elmúlt 20 év legnagyobb ilyen irányú fejlesztése lesz a piacon, és igen látványos, 25-30 százalékos növekedést eredményezhet idén az elfogadóhelyek számában” – mondta el Országh Mihály, a K&H Kkv disztribúció vezetője.

A jelenlegi támogatási keret igénylői között lehetnek új és már működő vállalkozások is, kitétel azonban, hogy csak olyan elfogadóhelyen vehető igénybe a terminálonként 80 ezer forintos vissza nem térítendő támogatás, ahol 2016. december 7. előtt még nem volt elérhető a bankkártya elfogadás, illetve kizárólag olyan berendezésekre, amelyek színes érintőkijelzővel rendelkeznek és egyérintéses fizetési tranzakcióra is alkalmasak. „2011-ben a K&H piacvezetőként jelent meg az egyérintéses POS terminálok kihelyezésével, azóta kizárólag ilyen típusú eszközök kiépítése történik. Ezek az eszközök a legnépszerűbb kártyatípusok elfogadására használhatók, tehát bankkártya, hitelkártya és cafeteria kártya elfogadóhelyként is működnek” – közölte Országh Mihály.

Jelenleg leginkább a kiskereskedelemben érezhető az egyérintéses kártya elfogadóhelyek iránti igény intenzív növekedése. A szakember szerint az újonnan induló cégek már eleve felmérik, hogy üzletük sikerességéhez, fejlesztéséhez erre a szolgáltatásra is szükség van, így ők sokkal nyitottabbak a bankkártya-elfogadó helyek telepítésére. Most viszont azok a már működő vállalkozások is kedvet kaphatnak, akik eddig vonakodtak.

A támogatást igénylők egy további fontos körét jelenthetik azok a jövedéki termékeket árusító nagykereskedések, amelyeknél a jövedéki törvény idei változásai szerint április 1-jétől kizárólag bankkártyával vagy átutalással fizethetnek kiskereskedelmi partnereik.

„A beérkező igényekből azt látjuk, hogy fokozatosan nő a cégek érdeklődése, de még nem értük el a csúcsot. A befogadott szerződéstől számítva, legalább 10 napos átfutási idővel kell számolni a terminálok kihelyezésére, ezért a jövedéki nagykereskedések számára azt javasoljuk, hogy mindenképpen érdemes a megadott határidő előtt lépni” – hívta fel a figyelmet a szakember.

Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára szerint túl sok készpénz van forgalomban, ebben közrejátszik a kevés kártya-felhasználási lehetőség, illetve, hogy a magyar lakosság pénzügyileg még nem tudatos. Éppen emellett a kormány további lépéseket tervez a fekete gazdaság visszaszorítására, a bankkártya-elfogadó terminálok számának növelésére,az adó-adminisztráció csökkentésére, és a lakosság pénzügyi tudatosságának javítására. (privatbankar.hu)

Kapcsolódó cikkeink