Négy százalékos növekedést és 2,5 százalékos inflációt vár a Kopint-Tárki

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 04. 04. 11:40

A Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet Zrt. a decemberi előrejelzését megtartva, a GDP 4 százalékos bővülését várja 2018-ban, inflációs prognózisa sem változott, a decemberi előrejelzéséhez hasonlóan, 2,5 százalékos pénzromlást vár 2018-ban.

Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója a cég szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten azt mondta: a magyar gazdasági növekedés továbbra is gyors lesz az idén, de elmarad a régió országainak bővülésétől.
A nemzetgazdasági beruházások a tavalyi 17 százalékos növekedés után szerényebb ütemben, de még mindig jelentősen, 10 százalék körüli mértékben bővülnek 2018-ban – mondta a vezérigazgató.
Hozzátette: a decemberi várakozásukhoz képest, az akkori 3,7 százalékos ütemről, 4,5 százalékra növelték az idei magánfogyasztásra vonatkozó előrejelzésüket.
Palócz Éva ismertette: az ipari termelés tavalyi, 4,8 százalékos növekedését követően az ipar teljesítménye várhatóan 6,5 százalékkal emelkedik 2018-ban. Az építőipar továbbra is nagyléptékű bővülést mutat majd, az idei, év eleji trendek alapján a mélyépítés után 2018-ban az épületek építése veheti át az építőipari növekedés húzóerejének szerepét. Mint mondta: az építőipar teljesítménye idén év közben lassulhat az egyre jobban mutatkozó munkaerő hiány miatt.
A Kopint-Tárki kutatóinak előrejelzése szerint a nettó reálkeresetek a tavalyi, kimagasló 10,3 százalékos növekedés után idén 7,3 százalékos bővülést mutatnak majd, ami még mindig nagyon magas szintű emelkedést jelent.
A munkanélküliségi ráta újabb mélységekbe süllyed, áprilisi előrejelzése szerint a kutató cég idén 3,5 százalékos szintet vár.
A konjunktúrakutató cég elemzői azt várják, hogy 2018-ban az ország GDP-arányos külső finanszírozási képessége ( a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege) továbbra is magas szinten marad, a GDP 4 százaléka körül alakul majd. Az export idén 7,9 százalékkal, az import 9,1 százalékkal nőhet a Kopint szakértői szerint. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink