Nébih: újra telepíthetők baromfik Bács-Kiskun megyében és a csongrádi járásban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 12. 10. 11:20

Újra telepíthetők víziszárnyas baromfik Bács-Kiskun megye teljes, valamint Csongrád-Csanád megye csongrádi járásának madárinfluenza miatt korlátozás alatt nem álló területeire – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján.

 

Lazított a Nébih a madárinfluenza miatti korlátozásokon

Ugyanakkor hozzátették, a szállításokat megelőző mintavételi kötelezettséget Bács-Kiskun megye mellett Csongrád-Csanád megye teljes, korlátozás alá nem eső területére is elrendelték. Ennek megfelelően a napos baromfi kivételével valamennyi baromfi esetében a vágóhídra vagy továbbtartásra irányuló állatmozgatás előtt 72 órán belül kötelező a vizsgálat, amely a szállítás előfeltétele.

A hatóság elsődleges célja a járvány mielőbbi felszámolása, azonban a baromfiágazatot érő kár mérséklése érdekében minden könnyítő intézkedést elrendelnek a szakemberek, amint azt az eredmények lehetővé teszik – olvasható a Nébih honlapján.

Közölték, az elmúlt héten jelentősen csökkent a madárinfluenza megbetegedése száma. A vágóhídra, továbbtartásra történő kiszállításokat megelőző vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy a járvány kiterjedését sikerült megakadályozni, és a betegséget a védőkörzeten belül tartani. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink