Nagyrészt tökszáron terem a magyar dinnye

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 06. 24. 11:25

A magyar dinnye túlnyomó része oltott. Tökszáron nevelik. Az átlagember azonban sem ízre, sem küllemre nem tudja megkülönböztetni az oltott dinnyét az “igazitól”. Az idei magyar termés jónak ígérkezik.

dinnye-

Drága dolog a dinnyetermesztés. A magas költségek miatt évek óta bevált gyakorlat a termelők körében, hogy tökszáron nevelik a gyümölcsöt. A módszer az elmúlt 10 év nagy vívmánya, de ez nem genetikai módosítás – mondta a hirado.hu-nak nyilatkozó Holecz Zoltán, aki görög- és sárgadinnyét termeszt Medgyesegyházán.

A termés nagy része oltott – mondta a gazda. Holecz Zoltán szerint némi minőségváltozás lehet az oltott dinnye és az “igazi” között, de ha megfelelő a technológia, akkor ugyanolyan jó ízű lesz. Sok esetben még a termesztő sem tudja megkülönböztetni az oltott gyümölcsöt a másiktól – mondta.
A tökmagot és a dinnyemagot elvetik, majd körülbelül a 20. nap környékén a tökre ráoltják a dinnyét. Ezt követően 3-4 napig inkubátorban tartják a palántát, óvják és védik. Figyelnek a páratartalomra és a szellőztetésre is. Az oltást követő tizedik napon leveszik az oltócsipeszt, majd 2-3 héten át öntözik, nevelgetik a növényt, ezt követően kerül sor a kiültetésre.

A tök jóval ellenállóbb a betegségekkel szemben, mint a dinnye, így jóval gazdaságosabb a termelése. „A tökmagot és a dinnyemagot elvetjük, ha egyforma, megfelelő vastagságúak, egymásra oltjuk őket. Így ellenállóbb lesz az időjárással szemben, és a termés is bővebb” – magyarázta az eljárás lényegét.

Július végétől lehet olcsóbb a dinnye

Most a sárgadinnyének van szezonja. Kilónként nettó 180 forintért viszik a felvásárlók, de ebből a pultos ár 299 forint lesz. Termelői szempontból 260 forint körül lenne a reális ár – mesélte.

Hogy milyen ára lesz a görögdinnyének, az a konkurens országok nyomásától függ. Ha külföldről olcsó és nagy mennyiségű árut hoznak be, az lenyomja az árakat. A hazai termelőknek azonban 35-40 forintos nettó átlagár alá nem éri meg menni a szezon egészében – magyarázta Holecz Zoltán.

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke szerint a termelők önköltsége kilónként 30-50 forint, míg a mag nélküli dinnyénél 60-70 forint. Így, ha a fogyasztói ár 70-120 forint között mozog, akkor az megéri nekik is. Ledó Ferenc úgy véli, július 20-a után beállhat a 80-120 forintos kilónkénti dinnyeár.
Jelenleg a boltokban görög, spanyol és olasz dinnyét lehet kapni. A nagy dinnyék Görögországból érkeznek, míg a kisebbek Spanyolországból. Ledó Ferenc mindenkit arra biztat, hogy vásároljon majd magyar dinnyét, mert a minősége jó lesz.

Jó lesz az idei dinnye

Nagyon jó lesz az idei dinnyeállomány a jelenlegi állás szerint – mondta a hirado.hu-nak nyilatkozva Ledó Ferenc, aki arról is beszámolt, hogy a termés 250 ezer tonna körül várható. A magyar dinnye szezonja július elejétől augusztus végéig tart.

Egyre keresettebb a mag nélküli dinnye

Ledó Ferenc felhívta a figyelmet két trendváltozásra. Egyrészt a nagy dinnyék helyett inkább a 4-5 kilósak iránt nőtt meg a kereslet, másrészt egyre keresettebbek a mag nélküliek. Ez Európában általánosan jellemző, s mivel a hazai dinnyetermés 40-50 százalékát exportban értékesítik – főként a német piacokon –, így a hazai termesztők is egyre inkább érdekeltek a mag nélküli dinnye termesztésében. (hirado.hu)

Kapcsolódó cikkeink