MVH: sokrétű a vidékfejlesztésre szolgáló uniós források felhasználása

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 02. 01. 11:10

A legkülönbözőbb ágazatok, így például az élelmiszeripar, az öntözésfejlesztés, illetve a kertészet is támogatást kaphat a vidékfejlesztésre szánt uniós keretből, amelyre önkormányzatok, nonprofit szervezetek és még egyházak is pályázhatnak – mondta Gyuricza Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnöke, egyetemi tanár az M1 aktuális csatornán hétfőn.

buza2

Hozzátette: nagyon sokrétű a támogatások felhasználása, de alapvetően az agrárvidéket fejlesztő programról van szó. Az elnök felidézte, hogy a 2014-2020-as uniós ciklusban 12 ezer milliárd forint forrás érkezik Magyarországra az EU-ból. Ebből mintegy 3700 milliárd forint célzottan a mezőgazdaságot és 1700 milliárd forint a vidékfejlesztést szolgálja majd, ugyanakkor ez az összeg a mezőgazdaságra fókuszáló gazdaságfejlesztési operatív programokkal akár több is lehet.

Gyuricza Csaba a fejlesztések mellett kiemelt területként említette az agrárkutatást, véleménye szerint elengedhetetlen 5-10 évvel a gyakorlat előtt járni a fejlett mezőgazdasághoz, ezért szükség van az egyetemi utánpótlás biztosítására – mondta az MVH elnöke. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink