Munkaerőhiánnyal küzdenek a horvát tengermelléki vendéglátók és szállodák

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 06. 30. 10:18

A horvát tengerparton jelenleg 2700, főleg a szezonban dolgozó szakács, felszolgáló és takarító hiányzik a munakerőpiacról, ami annak a következménye, hogy nem megfelelőek a munkakörülmények és egyéb feltételek számukra – közölték a tengermelléki turizmusban dolgozók szakszervezetei pénteken sajtótájékoztatójukon.

horvato

A szakszervezetek megfelelő normák és irányelvek bevezetését is sürgetik, amelyek meghatározzák, hogy egy vendéglátóhelynek hány alkalmazottat kell foglalkoztatnia, hány négyzetméter területet takaríthat egy takarító, és mennyi vendéget szolgálhat ki egy felszolgáló. “Így nem zsákmányolhatják ki a dolgozókat, és az ötven évnél idősebbek is vállalhatnának munkát a turizmusban” – hangsúlyozták.
Hozzátették: mindazonáltal a turisztikai szezont meg kell hosszabbítani, a munkaadókat pedig arra kell ösztönözni, hogy a határozott idejű szerződések helyett a tizenkét hónapos munkahelyeket részesítsék előnyben.
Szakértők szerint a szezonban dolgozók nem tudnak előre tervezni és nem hitelképesek, ezért sokan külföldön vállalnak munkát, vagy inkább munkanélküliek maradnak az alacsony bérek és a sokszor 12 órás munkaidő és a szabadnap nélküli megterhelő munka helyett.
Gari Cappelli turisztikai miniszter a sajtónak arról beszélt, hogy nemcsak a szakmunkások hiányoznak a turizmusból, hanem a menedzserek is.
Kiemelte, hogy közel 800 millió eurót fektetnek az idén közel 40 szálloda újjáépítésébe, és ennyit terveznek jövőre is befektetni. Ugyanakkor azzal kellett szembesülniük, hogy kevés a magasan képzett szállodai dolgozó, vagyis menedzser, akik vezetnék ezeket a hoteleket.(Kriják Krisztina, MTI)

Kapcsolódó cikkeink