Mosogatásmentes Napot hirdettek a Víz Világnapjára

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 03. 23. 08:05

A klímaváltozás hatásait sajnos egyre inkább érezzük a saját bőrünkön. A forró nyarak, a gyakori és intenzív hőhullámok, a hosszúra nyúló csapadékmentes, aszályt hozó időjárás Magyarországon is vízhiányt idéz elő és csökkenti az elérhető hazai vízkészleteket. Pont emiatt a tudatos vízfelhasználással ma már mindenkinek törődnie kell. Erre szeretnék felhívni a figyelmet a Víz Világnapja alkalmából március 22-ére meghirdetett Finish Mosogatásmentes Nappal, melyhez többek között Gyurta Dániel, olimpiai bajnok úszó is csatlakozott. A kezdeményezéshez Mosogatási Kódex is készült, amely segít átformálni a helytelenül berögzült mosogatási rutinokat. 

16 milliárd liter vizet spórolhatnánk évente csak Budapesten

A mosogatás az egyik leghétköznapibb tevékenység, legtöbbször nem is gondolunk rá, hogy mennyi időt, energiát és legfőképpen vizet tudunk megspórolni, ha odafigyeléssel végezzük. Kutatások kimutatták ugyanis, hogy a kézi mosogatás során átlagosan 90 liter vizet használunk el, míg a mosogatógépnek csupán mintegy 10 liter víz kell az edényeink megtisztításához.* Hasonlóan beszédes az a számítás is, ami szerint, ha Budapesten minden háztartásban mosogatógép működne, akkor egy esztendő alatt több mint 16 milliárd (!) literrel kevesebb víz folyna le a lefolyókon** – derül ki abból a Mosogatási Kódexből, amelyet a Víz Világnapjára, azaz március 22-ére szervezett Finish Mosogatásmentes Nap alkalmából tettek elérhetővé. 

A kezdeményezés a tudatos vízfelhasználást helyezi előtérbe, és arra ösztönöz, hogy a mosogatás terén a megszokások helyét vegye át az előre gondolkodás és a tervezés. Vagyis legalább egy napig különösen figyeljünk az edények takarékos felhasználására, praktikus bepakolásukra a mosogatógépbe, és a felesleges öblögetés és előáztatás elhagyására. Persze még jobb, ha mindezt a napi rutinunk részévé tesszük. Hiszen valójában nem nagy áldozatról van szó, cserébe pedig időt, vizet, energiát spórolunk és teszünk a fenntarthatóbb jövőért. 

Ezt hasonlóképp látja több hazai híresség is, akik örömmel álltak a felhívás mellé. Köztük az olimpiai, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok magyar úszó, Gyurta Dániel is, aki a tudatos mosogatás és vízfelhasználás mellett kampányol ezekben a napokban. 

Szintén mosogatásmentes napot tart Viszkok Fruzsi is, aki a Forbes listája szerint a 10 legértékesebb magyar digitális véleményvezér egyike. „Igyekszem nem csak ma, de minden nap figyelni a tudatos vízhasználatra” – írta ki Instagram oldalára.

Amellett, hogy a Mosogatási Kódexben további beszédes adatok és hasznos tanácsok is megtalálhatóak, egy könnyű teszt kitöltésével arról is kaphatunk némi útmutatást, hogy hol tartunk a mosogatási tudatosságban. 

* Gépi mosogatásonként, összehasonlítva a kézi mosogatással. Átlagos mennyiség a Reckitt számára 2022-ben készített Nielsen kutatás szerint, Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban, Romániában. A Bosch mosogatógépek csak 6,7 l vizet használnak az Eco programon (SMI6ECS93E modell, 60 cm-es méret).

Kapcsolódó cikkeink