Mobilizálódó munkakeresés

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 02. 08. 10:46

Az Adecco Csoport, a világ vezető HR szolgáltatója 2015-ben is elkészítette a munkaerő-piaci trendeket vizsgáló kutatását. Az Adecco Work Trend Study legfontosabb megállapításai azt mutatják, hogy a munkakeresés egyre inkább mobillá válik, csakúgy, mint a munkahelyek. Az Adecco felmérésében 26 ország több mint 4 100 munkáltatója és 31 ezer álláskeresője – köztük 259 magyar munkavállaló – vett részt.

A tanulmány rávilágít, hogy az álláskeresések kapcsán a legszélesebb körben használt csatornák szerepe – mint amilyen például a vállalati weboldal – csökken, ugyanakkor erőteljesen nő a közösségi médiáé. A professzionális felhasználás tekintetében a közösségi hálózatok között a LinkedIn a legnépszerűbb platform mind a munkaadók (61%), mind az álláskeresők (34%) körében, miközben a Facebook inkább az egyéb szociális aktivitások tere, ami tökéletes a personal branding – azaz önmárkázási – célokra.

A tanulmány megállapítja továbbá, hogy az álláskeresők sokkal inkább „mobilak”, mint a toborzók. Míg az álláskeresők 65% használ rendszeresen vagy alkalmanként mobil eszközöket az online álláskereséshez, addig a munkaadóknak csupán mindössze 41%-a veszi igénybe ezeket, amikor az aktuális állásokra esélyes jelölteket keresik.

A tanulmány szerint a munkavégzés helye szempontjából a rugalmasság kulcsfontosságú tényező lesz a közeljövőben. Annak ellenére, hogy az álláskeresők többsége, és a munkaadók fele még sosem hallott a smartworkingről, mindannyian erőteljes érdeklődést mutatnak az ilyen megoldások iránt. n

Kapcsolódó cikkeink