MNB: nőtt az elektronikus fizetési módok forgalma az első negyedévben

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 06. 30. 11:40

Nőtt az elektronikus fizetési módok forgalma 2015 első negyedévében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint, a legszembetűnőbb növekedés az érintőkártyák és az érintéses fizetést lehetővé tevő terminálok számában volt megfigyelhető.

kartya

Az érintőkártyák száma 6 százalékkal nőtt az idei első negyedévben 2014 negyedik negyedévéhez viszonyítva. A kibocsátott fizetési kártyák több mint 44 százaléka – 3,9 millió darab – használható érintéses fizetésre – közölte az MNB a honlapján kedden.

A tárgyidőszak végén összesen mintegy 8,9 millió hazai kibocsátású fizetési kártya volt forgalomban, számuk nem változott lényegesen az előző negyedévhez képest. A betéti kártyák száma gyakorlatilag stagnált, míg a hitelkártyák száma kismértékben csökkent.

A 77 ezer fizikai elfogadóhelyen üzemelő 95 ezer POS-terminál több mint felénél – 49 ezernél – lehet érintőkártyát használni. Az érintéses fizetési funkcióval rendelkező terminálok száma 7,5 százalékkal emelkedett az előző év utolsó negyedévéhez képest.

Az internetes elfogadóhelyek száma 8,5 százalékkal nőtt, így 2015 első negyedévében már 7200 internetes áruházban lehetett bankkártyával fizetni.

A kártyás vásárlásokon belül az interneten lebonyolított tranzakciók aránya továbbra is alacsony, ugyanakkor ez a terület mutatta a legdinamikusabb fejlődést: a tranzakciók száma közel 39 százalékkal, összértéke pedig mintegy 43 százalékkal bővült az előző év első negyedévéhez viszonyítva.

Az összes kártyás belföldi vásárlási tranzakció száma is számottevően, 18 százalékkal nőtt az idei első negyedévében az előző év azonos időszakához képest. A vásárlások összértéke közel 17 százalékkal emelkedett.

A fizetési kártyákkal elkövetett visszaélésekkel okozott kár értéke 166 millió forint volt 2014 negyedik negyedévében, 13 százalékkal több, mint az előző negyedévben. A visszaélések túlnyomó többsége, 65 százaléka továbbra is a kártya fizikai jelenlétét nem igénylő, jellemzően internetes tranzakciókhoz kapcsolódott, a legtöbb eset a határon átnyúló nemzetközi pénzforgalomban történt.

A magyar kártyaelfogadói hálózatban 800 esetben követtek el visszaélést 2014 utolsó negyedévében, az ezekkel okozott kár megközelítette a 36 millió forintot. Az MNB ugyanakkor kiemeli, hogy az összforgalomhoz viszonyítva továbbra is alacsony a visszaélések aránya.

A jegybank adatai szerint 2015. első negyedévében folytatódott a bankszámlák számának kismértékű csökkenése, az előző negyedévhez képest 1 százalékkal kevesebb fizetési számlát vezettek a pénzforgalmi szolgáltatóknál. A természetes személyek számláinak száma megközelítette a 9,4 milliót, míg a gazdálkodó szervezetek több mint 1 millió számlát vezettek. Az interneten elérhető számlák száma az elmúlt évi mérsékelt ütemű emelkedés hatására meghaladta a 8,1 milliót, így a fizetési számlák közel 80 százaléka hozzáférhető már ilyen módon. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink