MNB: a magyar gazdaság teljesítménye számottevően elmarad a régiótól

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 11. 05. 12:00

Az MNB lefelé módosította idei és jövő évi GDP-várakozását. Idén 1,4 százalékkal zsugorodhat a magyar gazdaság, jövőre pedig csak 0,7 százalékos növekedés várható. A jegybank elemzői lassú kilábalásra számítanak, romló potenciális növekedés mellett. A „Jelentés a pénzügyi stabilitás” című anyagukban azt írják, a recesszióba került magyar gazdaság teljesítménye számottevően elmarad a régiótól.

A hazai pénzügyi rendszert a bizonytalan pénzügyi kondíciók mellett a gazdaság gyenge teljesítménye és a kilátások romlása ugyancsak kihívások elé állítják. Az MNB szerint a külső sokkok elleni sérülékenység csökkentéséhez nagyban hozzájárulna az EU/IMF-megállapodás mielőbbi megkötése.

A recesszióba került magyar gazdaság teljesítménye számottevően elmarad a régiótól. Magyarország 2012 második negyedévében hivatalosan is technikai recesszióba került, mivel két egymást követő negyedévben esett vissza a GDP. Ezzel a magyar gazdasági teljesítmény számottevően elmarad a régiótól.

A kedvezőtlen GDP adat továbbra is elsősorban az eladósodott háztartások mérlegalkalmazkodásának és a bizonytalan jövedelmi kilátások miatt is gyenge belső keresletnek, valamint az alacsony beruházási aktivitásnak tulajdonítható. Ezzel szemben pozitív folyamat, hogy a külkereskedelmi egyenleg tovább javult, és a költségvetési politika fegyelmezett maradt – írják az MNB elemzői.

A közgazdászok szerint lassú kilábalás várható, romló potenciális növekedés mellett. Az MNB előrejelzése alapján tovább romlanak a gazdasági kilátások, 2012-ben 1,4 százalékos visszaesés várható, míg korábban 0,8 százalékos csökkenés volt a várakozás. A következő évben lassú kilábalás, 0,7 százalékos növekedés várható, ami minimálisan rosszabb ugyan a júniusi erőjelzéshez képest, de tavasszal még a duplája, 1,5 százalékos növekedés volt a jegybank várakozása.

A gyenge belső kereslet és a befektetői bizalmat gyengítő szabályozói kockázatok miatt a beruházási aktivitás továbbra is gyenge marad, aminek következtében tovább romlik a potenciális növekedés.

Magyarország a magas külső adósság miatt azonban továbbra is jelentősen érzékeny a külső sokkokra. Hazánk finanszírozási képessége lényegesen javult a válság kitörése óta, aminek következtében a nettó külső adósság és az államadósság fokozatosan csökken.

Ugyanakkor a külső adósság és az államadósság szintje továbbra is magas, ami miatt a globális kockázatvállalási hajlandóság csökkenése esetén továbbra is sérülékeny az ország. Az EU/IMF-megállapodás hosszabb távra biztosíthatja a kedvező megítélést, illetve tovább csökkentheti az ország kockázatiprémium-sokkokra való érzékenységét – vélekednek. (Világgazdaság Online)

Kapcsolódó cikkeink