Mit kóstolhat a szeptemberi Főzdefeszten?

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 08. 27. 10:23

Szeptember 6.-án délben hatodszorra nyit meg a Főzdefeszt – adják hírül a szervezők –, az első magyar kézműves sörfesztivál, amely három éve szűzföldet tört föl a magyar gasztronómiának, és amelyből azóta nyüzsgő kolónia lett, számtalan szereplővel. Ha valaki még mindig nem kóstolt magyar kézműves sört, az őszi Főzdefesztnél jobb alkalmat nem is kereshetne az ismerkedéshez.

Mit kostolhat a szeptemberi Fozdefeszten

Idén is telipakoljuk kézműves sörrel a Mikszáth teret, mindennapi ivósörökkel, veretes európai klasszikusokkal, vagy éppen olyan különlegességekkel, mint a hidegmálnázott búzasörélesztős IPA vagy a kókuszos californiapaleale.

A két új főzde – a Legenda és a Hopfanatic – mellett, akik tavasszal bemutatkoztak már a feszten, most ősszel bemutatkozik egy eddig bujkáló magyar főzde, a nyírlaki Sümeg Beer, akik ha minden igaz, meg tudják főzni a tökéletes friss bajor házi-sört. Hasonló témában utazik az utoljára az első Főzdefeszten szereplő táborfalvai HBH , és az üllői Franzberger akit most ismét meg lehet kóstolni. Továbbá meghívtuk az utóbbi évek egyik legizgalmasabb kezdeményezésének számító magyar biosört, ami idén nyáron vált először kóstolhatóvá több évnyi fejlesztés után. Az Alakor Sör egyelőre csak üveges kiszerelésben mutatkozik be. Több év után először, idén új helyszínnel is bővül a Főzdefeszt: a Nemzeti Múzeum kertjében nyíló Múzeum Ligetben a legnépszerűbb magyar kézműves sörökből álló válogatást kóstolhat a nagyérdemű.
Izgalmas új ízekben ezen az őszön sem lesz hiány. Hiába lesz valaki gerillából sörfőzdés, a vér nem nyugszik, Kiss Hopfanatic Tamás egy kókuszos californiapaleale-lel veri ki a biztosítékot. A kókuszreszelék a cefrézés során kerül a sörlébe, és később kiszűretik, de a gyümölcsös, trópusi komlótrió (Amarillo, Simcoe, Galaxy) aláhúzza a tropikus aromákat. Kővári Gergely alias armando_otchoa szintén humoros kedvében volt, és a Grabanc búzaélesztős változatába a szép komlókoszorú (Chinook, Citra, Cascade, Palisade) mellé most belepakolt 20 kg málnát. A hidegmálnázott FreakyWheaty-t jóindulatúan Gribancnak keresztelte. Eljött a fekete IPA-k ideje is. Ebben a műfajban keveredik az újhullámos amerikai komlók zsibbasztó és citrusos eleganciája az erősen pörkölt maláták ódon komorságával, hogy egy egészen meredek stílust hozzon létre. A rákosszentmihályi Legenda a 8,2% Black Jack IPA-val fog villogni, melyben 4 féle komló (Citra, Amarillo, Cascade, Warrior, Chinook) igyekszik lépést tartani a sok feketére pörkölt maláta adta keserűséggel. A rozsnyói Kaltenecker is megérezte az idők szavát, és a rá jellemző számtalan különlegesség (pl. B27 – a Kárpát medence legexkluzívabb tokaji aszús barleywine-ja) mellett megfőzte a maga fekete IPA-ját, amit Blues IPA néven kóstolhat az érdeklődő. Grapefruitos csokoládé, szellemiségében fekete blues, dúdolj hozzá Jimmy Hendrixet és forgasd a nyelveden a Chinook, Saphyr, Cascade és Summit komlók citrusos keserűségét. A nyárkezdő Weizen Terror stílusújdonsága, a búzaIPA szintén kezdi felkelteni a sörfőzők figyelmét. Júniusban még csak Kiss Tamás – azóta sokat finomodott és most is kóstolható – White Hopsa-ja képviselte ezt a stílust, idén azonban már a Főzdefeszten először bemutatkozó gerillasörfőző, Németh Antal is megfőzte a maga búzaIPA-ját a rozsnyói Kaltenecker üstjeiben. És csak hogy lássuk, hogy van még az amerikai komlónál is izgalmasabb, újabb irányzat, ebbe újhullámos bajor komlót tett, melyet a bajor komlómesterek az amerikai és európai fajták keresztezéséből nyertek. A White HopsCascade-dal és Amarillóval támad, Németh Antal White Shadow-jábaMandarinaBavaria került, amit itthon talán még soha senki nem is kóstolt.

Mit kostolhat a szeptemberi Fozdefeszten 2

De mielőtt átesnénk a ló túloldalára, meg kell említenünk, hogy nem csak újvilági komlókkal lehet jó sört készíteni. A miskolci Zip’s például ritkán használ ilyesmit, mégis egyre jobbak a söreik, köztük a hazánkban egyedül általuk főzött belga aratósörrel, a könnyű és pezsgő Saisonnal, amit a klasszikus East Kent Golding komlóval fűszereznek, illetve a szezonális Oktoberfest sörrel, ami az egyik legfinomabb bajor komlót, a Perlét kapja. Hagyományos európai komlókban gondolkodni legalább annyira hitvallás, mint újvilágiakat használni. A Bázis Sörfőzde egyenesen ContinentALE-nek nevezi a kontinentális komlóktól keserű ale-jét.
Ami azt illeti nem csak a komlók terén szabadult el a magyar sörfőzők fantáziája. Az alapanyag-importőrből lett sörfőző, a Legenda sörmestere, Olasz, a Zöld Király nevű PaleAle sört Maris Otter malátából főzi, amit eddig csak a legválogatósabb angol sörfőzők használtak. A malátán túl is érdekes dolgok kerülnek a sörbe. A dombóvári Kissler a tavalyi homoktövises-bazsalikomos sikere után idén feketeberkenyét és csipkebogyót tett a sörbe, melynek nevet találni már a Főzdefeszt közönségének feladata lesz. A gyógynövény-reneszánsz másik vége a diósgyőri Gyertyános Sörfőzdében keresendő, ahol a ssokféle gyógynövénnyel és fűszerrel készült Elixir 18 mára egy kiforrott, állandóan főzött sörré vált. A Bors búzasöre, a Marian Maid idén virágmézzel készült és sokkal mézesebb lesz. A felsőzsolcai Serforrás pedig egy erős barna portersörrel készült az őszre.

Domján István, a magyar sörfőzdések doyenje és tiszteletbeli elnöke, a Domján Sörfőzde sörmestere az őszi Főzdefesztre egy jubileumi különlegességgel készült, melyről részleteket egyelőre nem árult el: hogy a főzde fennállásának huszadik évfordulójára főzött sörbe mi került, az csak pár nappal a Főzdefeszt előtt fog kiderülni.

Miközben a szakma nagy öregjei kitesznek magukért, az új nemzedék sem pihen. Egyre több független gerillasörfőző főzi meg a sörét Rákosszentmihályon, Rozsnyón és más nagyobb főzdékben. Az egyre veszélyesebb gerillák az Élesztő standján tömörülnek és a slágergyanús Távoli Galaxison és Dühösön kívül egy sor meglepő újdonsággal érkeznek, mint például a MandarinaBavariás búzasörrel, a Napalmmal, a chilis barnasörrel vagy a finom elegáns Altbierekkel és kontinentális komlózásúale-lel és a Professor von Mannheimmel, a Citrával komlózott IPA-val. És a gerilláknak nemcsak a szájuk jár: ha minden igaz, ott helyben főznek egy sört a közönség szórakoztatására.

És persze tombol a gyümölcsös őrület. Számos főzde főzi a jól bevált gyümölcsös söreit, de az ismerősök mellett a műfaj nagy öregje újít is. A Békésszentandrási Sörfőzde standján megkóstolhatunk egy új békési gyümölcsöst, a 7%-os Fekete Áfonyás sört. Valamint változott a szilvás sör is, igaz csak egy hangyányit: a Békésszentandrási Főzde a Főzdefeszt kedvéért Otello-héjjal sötétkékre színezte! És ha valaki örökre el akar veszni a gyümölcsös sörök világában, akkor fáradjon a Legenda sörfőzde standjához, ahol hatféle gyümölcsös sörből válogathat.

Mit kostolhat a szeptemberi Fozdefeszten 3

Kapcsolódó cikkeink