Mit hoz a közeljövő?

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2020. 01. 17. 10:31

A magyar turizmus soha nem látott lehetőség előtt áll, új fejezet nyílik 2020. január elsejével, amikor a szálláshelyek 18 százalékos áfája 5 százalékra mérséklődik – mondta nemrégiben egy konferencián Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. – Az áfacsökkentés soha nem látott lehetőségeket jelent a turizmusban.

Flesch Tamás
elnök
Magyar Szállodák
és Éttermek Szövetsége

Kiemelte: a döntésnek jelentős gazdaságélénkítő hatása lesz, valamint tisztább és átláthatóbb helyzetet eredményez az ágazatban. A hatástanulmányok alapján a minőségi fejlesztések, az ezzel járó béremelések és azok közterhei visszatermelik középtávon az áfacsökkentés miatt kieső államháztartási bevételt.

A turizmus szempontjából 2017-es és a 2018-as év csúcsév volt, az idegenforgalom és a szállodaipar a GDP motorja lehet a jövőben is. Megjelentek a befektetők is a szállodaiparban, számos ötcsillagos szállodaberuházás fog megvalósulni a következő években a fővárosban, amire csaknem évtizede nem volt példa.

A szakember szerint 2021-ig 4000-4500 új szoba is megnyílhat Budapesten, a befektetési vágy töretlen, ami a régi szállodáknak is komoly versenyhelyzetet teremt. Jelenleg Budapesten mintegy 20 ezer szállodai szoba van, Bécsben és Prágában ennek a duplája. Budapest turisztikai főváros lehet a következő években.

Az egész országban jelentős változások várhatóak a szálláshelyek kapacitásában. A Kisfaludy-programban közel 600 panzió újult meg már egyes régiókban, és ez folytatódik, ami minőségi változást jelent.

 

Kapcsolódó cikkeink