Minőségi borokkal tarthatjuk a versenyt

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 01. 22. 00:04

Magyarország csak kifogástalan minőségű termékekkel képes helytállni a globalizálódó borpiacon – véli Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára.

A szakember fontosnak nevezte a képzést, a technológia fejlesztését és az ültetvénykoncentrációt. Példaként említette, hogy van olyan önálló magyar borvidék, ami egy kisebb ausztrál farm méretének felel meg.
Horváth szerint az Európai Unióban a termelés túlszabályozottsága versenyhátrányt jelenthet, és így nemcsak Magyarország, hanem az egész EU bortermelése csökken. Tovább nehezíti az ágazat globális helyzetét, hogy miközben világszerte mintegy 280 millió hektolitert termelnek évente, a fogyasztás csupán 230-240 millió hektoliter, így évente mintegy 30 millió hektoliter felesleg képződik.
A főtitkár szerint fontos feladat a védett eredet erősítése, ezen keresztül is a hazai fogyasztók bizalmának megőrzése, hiszen adminisztratív intézkedésekkel, diszkriminációval ma már nem akadályozható meg a külföldi borok importja. Magyarország ezt a bizalmat egyedülálló ökológiai adottságaival, a borvidékek szakmai összefogásával tudja erősíteni.
A fejlődést Horváth szerint az ültetvények elöregedése és a tőkehiány, illetve a technológiai fejlesztések ebből eredő elmaradása akadályozza – írja az MTI nyomán az Origo.
Kapcsolódó cikkeink