Sertéságazat: Minimum 30 százalékos fogyasztói áremelésre lenne szükség

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 02. 15. 13:16

Amíg az elmúlt 5 évben az összevont átlagos infláció meghaladta a 30 százalékot, addig a sertéshús fogyasztói ára mindössze 10 százalékkal emelkedett. Ahhoz, hogy a most megnövekedett takarmányárak mellett a sertéstartók a veszteségeik miatt ne kényszerüljenek a sertéstenyésztő telepek – az állományok – felszámolására, minimum 30 százalékos fogyasztói és ennek megfelelő sertés-felvásárlási áremelésre van szükség. Többek között ez is olvasható a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) Sertéstenyésztők Országos Választmányának kedden közzétett háttéranyagában.

A választmány Budapesten ülésezett, ahol a szakemberek megállapították, hogy a sertéstartás, hasonlóan több más uniós országhoz, válságban van. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy a múlt század közepén, azaz a második világháborút követő években volt utoljára olyan alacsony a sertésszám Magyarországon, mint most. A hazai állomány évről-évre fogy az utóbbi időben és most 3 millió körül mozog, holott volt olyan időszak hazánkban még néhány éve, amikor ez a szám még a duplája volt.

Az állománycsökkenés okaként a szakértők általában a nehéz gazdasági körülményeket, az extrém időjárást, a növekvő takarmányárakat valamint a feketegazdaság egyre nagyobb térnyerését jelölik meg. Sokan úgy vélekednek: ha nem lesz érezhető kormányzati segítség, úgy a sertésszám rövid időn belül több százezerrel, de akár 1 millióval is csökkenhet Magyarországon.

Feldmann Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára, aki szintén jelen volt a szakmai fórumon, arról beszélt, hogy az agrárirányért is felelős vidékfejlesztési tárca minden rendelkezésre álló eszközzel segíteni kívánja a sertéstartókat. Jelezte azonban, hogy csak olyan segítség jöhet szóba, ami megfelel az uniós szabályozásnak. Így például jelezte, hogy a lehetséges támogatást a maximumra állították be, azaz 6 milliárd forintot kaphatnak a sertéstartók. Utalt arra is, hogy Magyarország mindent megtesz annak érdekében, hogy a hazai sertésállomány elérje az úgynevezett négyes mentességi fokozatot, amely jobb piaci lehetőségeket ad az eddigieknél. Megjegyezte: az unió Bizottsága által kijelölt munkacsoport is vizsgálja, hogy milyen segítséget kaphatnának a sertéstartók a magántárolás bevezetése mellett. Példaként említette, hogy a jövedelempótlás is szóba került bizonyos esetben, mint lehetőség.

Kapcsolódó cikkeink