Minimálisan gyengült a fogyasztói bizalom az Egyesült Államokban májusban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 05. 28. 11:03

Mérsékelten romlott a fogyasztói bizalom az Egyesült Államokban májusban – derült ki a Michigan egyetem szokásos havi felméréséből.

A fogyasztói hangulatindex 98 pontra süllyedt az áprilisi 98,8 pontról. Elemzők az áprilisival megegyező májusi értékre számítottak.
Az alindexek közül a következő hat hónapra vonatkozó fogyasztói várakozások mutatója 89,1 pontra erősödött az áprilisi 88,4 pontról, míg a jelenlegi helyzetet tükröző almutató értéke 114,9 pontról 111,8 pontra esett.
Richard Curtin, a felmérés vezetője az adatokhoz fűzött értékelésében kiemelte: a fogyasztói hangulat alig változott Donald Trump elnökké választása óta, a mutató 93,4 és 101,4 pont között ingadozott, az index időnként fölfele araszolt, majd visszacsúszott, összességében nem alakult ki biztos trend.
A májusi felmérés szerint a megkérdezettek az áprilisban vártnál kevésbé számítanak a jövedelmek növekedésére és úgy vélik, hogy a munkanélküliségi ráta a jelenlegi, 18 éves mélyponton stabilizálódik.
A felmérés adataiból arra lehet számítani, hogy idén reálértéken számolva mintegy 2,6 százalékkal növekednek a személyes fogyasztási kiadások – vélte a felmérés vezetője.
A Michigan hangulatindex a Conference Board gazdaságkutató intézet indexe mellett a legfontosabb mérőszám ahhoz, hogy megbecsüljék, hogyan alakul a fogyasztás, amely az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adja.
A Michigan Egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felmérés keretében legalább ötszáz személyt kérdeznek meg telefonos interjú keretében. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink