Minél több a magyar beszállító, annál nagyobb a kedvezmény

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 02. 08. 12:54

Szakít a Nemzetgazdasági Minisztérium azzal az előző kormányokra jellemző gyakorlattal, mely az uniós átlaghoz és a térséghez képest is sokkal nagyobb arányban támogatott több Magyarországon működő nemzetközi nagyvállalatot – írja a Magyar Nemzet, a külgazdasági ügyekért felelős államtitkár nyilatkozata alapján.

Becsey Zsolt elmondta: az új befektetési szerződésekben már olyan korrekt, mindkét félnek előnyös feltételeket garantálnak, melyek a multik esetében a korábbiakhoz képest csökkentik az állami támogatások arányát. Az elv egyszerű: csak az a multi kaphat támogatást, amelyik garantálja a magyar beszállítók alkalmazását, és annál többet, minél több hazai vállalkozást tud bevonni a termelésbe. Egy munkahelyre azonban így sem áldozna ötmillió forintnál nagyobb összeget az állam, s a támogatásnak öt év alatt meg kell térülnie.

A korábban megkötött gyanús megállapodásokkal kapcsolatban Becsey elmondta: jelenleg kilenc szerződést vizsgálnak, és összesen másfél milliárd forintot már vissza is fizettettek a kedvezményezettekkel, ennek ellenére egyik fél sem vonult ki az országból Az új befektetésekkel kapcsolatban az államtitkár leszögezte: idén már több mint 26 projekttel folytatnak előrehaladott tárgyalásokat, ezek révén még a legborúlátóbb esetben is legalább ötezer új munkahely jön létre.

Kapcsolódó cikkeink