Miért drága a wagyu steak? – A nap képe

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 06. 23. 11:21

A Wagyu, más néven Kobe marha évek óta világszerte egyre növekvő népszerűségnek örvend. A gasztronómia szakemberei és ínyencek szerint, ez a leglágyabb, legzamatosabb hús az egész világon. – állítja a steaks-guide.com, amelynek cikkét a hejszakacsok.hu fordíttatta le és jelentette meg. Hozzátesszük, az ismert hazai szakmai weboldal olvasói közül sokan kígyót-békát kiabáltak az anyagban olvasható receptekre.

Rengeteg történet kering a köztudatban a wagyu marhák különleges tartási körülményeiről. Japánban az állatokat állítólag masszírozzák, sörrel itatják, majd húsukat csillagászati áron adják el Tokió elegáns éttermeiben.

És ez nem csupán mendemonda. A japánok ugyanis valóban elkötelezettek a fajta rendkívüli gondozásával kapcsolatban. Óriási figyelmet szentelnek a fajta körültekintő tenyésztésnek, melynek során elsőrendű cél nem a szaporulat mennyisége, hanem a minőségi egyedek biztosítása. A wagyu viharos gyorsasággal vált népszerűvé Amerikában, a burger kedvelő amerikaiak ma más sorban állnak érte New York híres steak házaiban, ahol egy wagyu Burgerért akár 40 dollárt is elkérhetnek.

De mitől olyan különleges ezeknek az állatoknak a húsa?A wagyu marha húsának különlegessége a fantasztikus márványozottság, ami soha nem tapasztalt élvezetet biztosít az ízlelőbimbóknak. A wagyu egy nagy ellenálló képességű, ridegtartási körülmények között tenyésztett fajta, melynek szelekciója során előnyben részesítik azokat az egyedeket, amelyek több izomközti zsírsejttel rendelkeznek, más szóval húsuk márványozottabb. Ez a nagymértékű márványozottság biztosítja az ízek és zamatok kivételes mélységét, ami a wagyu steaket kulináris ínyencfalattá varázsolja. A jobb minőségű hús az egyszeresen telítetlen zsírsavak telített zsírsavakkal szembeni a magasabb arányának köszönhető. Kivételes lágysága és zamata mellett, a Pennsylvaniai Állami Egyetemen készült legutóbbi kutatási anyag szerint, a Wagyu marha húsának fogyasztása hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez.

Látva különleges termékük értékét, a Japán kormány nemzeti kincsnek minősítette a wagyu marhát és megtiltotta az állatok exportját, ámbár 1976-ban négy bika titokzatos módon az USA-ba került. Manapság a legkiválóbb vérvonalú wagyu egyedek Japánban és Ausztráliában találhatók.

A wagyu marhából készült steak elkészítése nem különbözik a többi marhahús elkészítésének módjától, ám senkinek sem kell aggódnia azon, hogy az elkészült hús rágós és gumiszerű lesz.

Természetesen bármilyen marhahús recept elkészíthető wagyu marhából is, de az alábbi receptet érdemes wagyu marhából kipróbálni.

Hozzávalók

kb.2,5 kilónyi wagyu steak
2 evőkanál olívaolaj, de napraforgó és canola olaj is jó
1 zöldpaprika
3 zellerszár
egész bors
vékonyra szeletelt gomba
4 szál újhagyma
fél teáskanál tárkony
só és bors
Serpenyőben hevítsük fel az olajat és a sóval, borssal fűszerezett hús mindkét oldalát hirtelen pirítsuk meg. Ezzel a hirtelen sütéssel megőrizzük a hús nedvességtartalmát, ami a megfelelő lágyságot biztosítja.
Vegyük ki a steaket a forró serpenyőből, majd tegyük a serpenyőben visszamaradt zsiradékhoz és pörzs anyaghoz a hagymát, a zöldpaprikát, a zellert, és pirítsuk világosra. Ha ezzel megvagyunk, helyezzük a húst és a zöldségeket egy alacsony szélű sütőtálba, szórjuk meg egész borssal, és fedő alatt 3 órán át pároljuk. Három óra elteltével adjuk hozzá az a feldarabolt újhagymát, és a tárkonyt. Főzzük tovább, amíg a hagyma lágy nem lesz, majd szórjuk meg a steak tetejét a felszeletelt gombával és további harminc percig főzzük.

Ráadásként még egy nagyon egyszerű recept
1 kg wagyu steak
2 evőkanál olaj
1 gerezd zúzott fokhagyma
só és piros porpaprika
Az olajat keverjük össze a sóval és borssal, és a keverékkel kenjük be egyenletesen a hússzeleteket. A bekent húst tegyük a hűtőbe 2 óra hosszára. A hűtőből kivéve, süssük át a szeleteket a kívánt mértékig.
Ha egyébként is nagy rajongója a marha steaknek, a wagyu húsából készült ételek le fogják nyűgözni, mert nemcsak könnyen elkészíthetők, de az ízük egészen különleges.

Kapcsolódó cikkeink