Mi kerül ezen a pálinkán…

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 12. 09. 10:34

Kereskedelmi forgalomba került a Márton és Lányai csúcsterméke, a szuperprémium kategóriájú Crystallum. Ennek alkalmából a vállalkozás szakmai beszélgetés keretei között tartott kóstolót a budapesti Costes Downtown étteremben.

Mi kerul ezen a palinkan.

A minden bizonnyal az ország legdrágább pálinkájának számító, a tervek szerint palackonként 250 ezer forintba kerülő Crystallum a cég prémium pálinkáival azonos gyümölcsalapanyag feldolgozásával készül: az adott napon leszedett gyümölcs a következő nap délelőttjén az erjesztőkádba kerül, a kierjedést követően pedig legkésőbb tíz napon belül a főzőüstbe. De hogy miért kerül ezeknek sokszorosába? Márton János aromavadászatnak nevezi azt a folyamatot, amikor egy négy főből álló tesztelő csapat csak a vizsgált minták legjobbnak ítélt kb. 2-4 százalékát teszi félre és házasítja azokat a piacra érettségnek nyilvánítás előtt.

„A prémium felett elhelyezkedő kategória esetében már nem a piaci igényeknek való megfelelés a cél – hangsúlyozta Borbáth Gabriella pálinkaszakértő. – Egy szuperprémium kategóriás főzet a főzőmester minden energiáját és legjobb tudását tartalmazza. Nem feltétlenül a fogyasztói ízlésnek próbál megfelelni, hanem inkább a főzőmester egyéniségét tükrözik.”

A csúcsgasztronómia és a magyar pálinkakultúra kapcsolatát is feszegetni próbáló beszélgetésen Tischler Petra, a Costes Downtown sous chef-je kifejtette, szerinte régebben jellemzően étkezés előtt ittak az emberek pálinkát. „Ma már nem jellemző, hogy az étkezés melyik szakaszában fogyasztunk, lehet a végén, sőt akár közben is. Másrészről az ízlés változásában is kirajzolódni látszik egy ív. Kezdetben jellemző volt az alapízekhez (pl. szilva, barack) való ragaszkodás, később az egyre több ízváltozat megjelenésének hatására egyre érzékelhetővé vált egyfajta nyitottság a különböző érdekességek, például a vadgyümölcsökből készült pálinkák irányába. Mostanában azonban azt tapasztaljuk, hogy vendégeink egyre jobban visszatérnek az alapízekhez, miközben a minőség iránti igény fokozódik” – mondta el Petra.

Képünkön balról jobbra a beszélgetés részvevői: Borbáth Gabriella, Márton János, Harmath Csaba moderátor és Tischler Petra.

Kapcsolódó cikkeink