Mi fán terem: kis segítség az étlaphoz

Szerző: Trademagazin Dátum: 2020. 01. 09. 08:09

Bár nyilván már minden ínyenc ismeri az alábbi kifejezéseket, azért az biztos, hogy egy újszülöttnek minden szakkifejezés új. Hát összegyűjtöttünk néhányat!

Blansíroz(ott): pár percig tartó vízben való forralást, illetve forró vízzel való leforrázást jelent.
Cotlette (kotlett): gerincszelet, karaj, a hozzátartozó bordacsonttal.
Croustade (krusztád): formában sütött tésztakosárka, melyet pástétomal, raguval, zöldséggel, gyümölccsel töltenek meg.
Crouton (kruton): szárazon, vagy zsiradékban pirított zsemlye, vagy kenyérkocka levesbetétnek, illetve hidegtál talapzatnak.
Dresszíroz(ott): formázott ételek. Az egyes nyersanyagok, fogások, így például a szárnyasok ízlésesebb tálalását szolgáló, csinosra formázását jelenti.
Flambíroz(ott): a kész, vagy félkész ételt a vendég előtt szesszel leöntve, meggyújtva és lángolva, pirítva tálaló felszolgálási mód.
Galantin: hússajt. Szitán áttört, avagy darált húsból, főleg szárnyasokból, borjúból, lisztpéppel, vajjal, tojással, fűszerekkel, tejszínnel, konyakkal készülő, bőrbe, vagy celofánba töltve-kötve fövő, majd prés alatt álló, zománcmártással, illetve aszpikkal bevonva, hidegen tálalt húsétel.
Glace: a sülthúsok barna alaplevéből főzött mézsűrű húskivonat, mely színt és finom ízeket ad a segítségével készülő mártásoknak.
Gratiníroz(ott): Csőben sütött.
Hors d’oeuvres: étvágygerjesztő falatok, előételek, vegyes ízelítők.
Julienne: zsülienre, azaz finommetéltre vágott alapanyagokból, zöldségekből készült fogás.
Kandíroz(ott): gyümölcs- és zöldségfélék cukorszirupban való főzése, tartósítás céljából, illetve a már kandírozott alapanyagok felhasználásával készült étel, többnyire süteményféle, gyümölcssaláta, vagy mártás.
Marinád, mariníroz(ott): az élelmianyagok ízesítésére, puhítására és tartósítására szolgáló páccal, páclével, avagy páclében készült fogás.
Medaillon (vagy medallion): érem alakú hússzeletek, mint például a bélszínérme, vagy a szűzérme.
Posíroz(ott): forralás nélküli főzéssel – a fehérje megszilárdulásáig -készült, közismertebb nevén bevert tojás.
Ragout (ragu): zöldséges, fűszeres mártásban tálalt, kockára, vagy vékony hasábra vágott húsokból készülő, pörköltszerű étel.
Soufflé (szuflé): felfújt.
Spékelt: szalonnával, esetleg fokhagymával megtűzdelt sütnivaló hús.
Terrine: tűzálló kerámia-, illetve cseréptálban, azaz terrineben készült, és abban feltálalt pástétom, vagdalthús-keverék.
Vinaigrette: olívaolajból, ecetből, vagy citromléből álló salátaöntet.

Kapcsolódó cikkeink