MFB: 800 milliárd fölött az agráriumba kihelyezett hitelek összértéke

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 14. 13:00

Az élő és már lezárt agrár-hitelprogramok keretében jóváhagyott hitelek összértéke 803,77 milliárd forint volt a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt-nél 2011. december 31-én – tájékoztatott a pénzintézet az MTI megkeresésére.

Hozzátéve: ebből az összegből 56,44 milliárd forintot hagyott jóvá tavaly az MFB. Az élő hitelprogramok szabad kerete pedig pillanatnyilag összesen 288,16 milliárd forint. A hitelprogramok keretében kihelyezett összes hitel 9,6 százaléka mezőgazdasági célú.

Az MFB hitelprogramjainak keretében az agrárvállalkozások mind beruházásokhoz, mind forgóeszköz-finanszírozáshoz igényelhetnek kedvezményes, vagy piaci alapú hitelt.

A kormány döntése alapján a bank január 3-án meghirdette az MFB Fagykár 2011. Forgóeszköz Hitelprogramot, amely a múlt év tavaszán fagykárt szenvedett, mezőgazdasági termékek elsődleges előállításával foglalkozó vállalkozásoknak kínál kárenyhítő forgóeszközhitelt a folyó működéshez.

A konstrukció államilag támogatott: az MFB az ügyleti kamatot, a kezelési költséget, továbbá a hitel nyújtásának és fenntartásának minden egyéb költségét, díját megelőlegezi. Ezeket a költségeket a magyar állam viseli. Ezért a vállalkozások a vidékfejlesztési miniszter által nyújtott forrásból finanszírozott 100 százalékos mértékű állami támogatásban részesülnek.

Abban az esetben pedig, ha az alkalmazandó egyéni referencia kamatláb magasabb mint a kölcsön ügyleti kamata, akkor a vállalkozás az MFB Zrt. által nyújtott kedvezményes kamatozásból származó támogatásban is részesül.

A hitelt a bank közvetlen finanszírozással nyújtja. A hitelkérelmeket ez év január 30-tól június 30-ig az MFB Zrt-hez a hitelprogram értékesítésében részt vevő közvetítőnél kell benyújtani. A program keretében 3 év türelmi idővel és 20 éves futamidővel igényelhető a hitel.

Emellett a 2005 óta működő Új Magyarország Agrárfejlesztési Hitelprogram keretében csaknem 30 milliárd forint összegű fejlesztési hitelhez jutottak vállalkozások. A szóban forgó forrás felhasználásával 650 agrárvállalkozás 65 milliárd forint értékű fejlesztést valósíthatott meg.

Ezt hitelt azok a mezőgazdasági vállalkozások igényelhetik, amelyek elsődleges mezőgazdasági termeléssel kapcsolatos beruházást hajtanak végre. A hitelösszeg minimuma 1 millió, maximuma 1 milliárd forint lehet. A legfeljebb 15 éves futamidőre és 3 éves türelmi idővel igényelhető kölcsön kamata változó, jelenleg évi 8,4 százalék.

A pályázati források hatékonyabb kihasználása érdekében a támogatáshoz kapcsolódó finanszírozás szabályai 2009-ben egyszerűsödtek. A pályázat-kiegészítő finanszírozásra 191 ügyfél 8,8 milliárd forint hitelt igényelt.

A korábban – 2008-ban – bevezetett Új Magyarország TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram célja, hogy az MFB kedvezményes kamatozású forgóeszközhitelt biztosításon a véglegesen elismert termelői szervezetek (TÉSZ-ek) és az előzetesen elismert zöldség-gyümölcs termelői csoportok számára.

A program részben refinanszírozási, részben közvetlen MFB finanszírozási konstrukcióban működik. Az induló 5 milliárd forintos keretösszeg kihasználtsága a befogadott hitelkérelmek alapján 2009. szeptember hónapban elérte a 90 százalékos szintet. Emiatt a keretösszeget 8 milliárd forintra emelték. A program keretében eddig 32 TÉSZ részére 5,2 milliárd forint összegű hitelt hagytak jóvá, a fennmaradó szabad keret így 2,8 milliárd forint.

A 2008 tavaszán meghirdetett Új Magyarország Agrár Forgóeszköz Hitelprogram keretében közel 16 milliárd forint hitelt helyezett ki a pénzintézet. A legfeljebb 5 év lejáratú, maximum 200 millió forint összegű, mezőgazdasági termeléshez szükséges forgóeszközhitel a program keretében jelenleg piaci kamatozással igényelhető.

Az Agrár Forgóeszköz Vis Maior Hitelprogramot tavalyelőtt ősszel hirdette meg a bank, 6 milliárd forintos keretösszeggel. Az igények megnövekedése miatt a múlt év tavaszán a keretet 11 milliárd forintra emelték.

A hitelprogram célja: forrást biztosítani az elemi és katasztrófakárt szenvedett, mezőgazdasági termékek elsődleges előállításával foglalkozó vállalkozásoknak. A program keretében forgóeszközhitelt jelenleg 7,44 százalékos évi kamatozással, 1 év türelmi idővel, és 5 éves futamidővel lehet igénybe venni.

Az Agrár Forgóeszköz Hitelprogram keretében az agrárvállalkozások részére a mezőgazdasági termelés – elsősorban az állattenyésztés versenyképességének – javítására a múlt év tavaszán indult.

Így a programból forgóeszközhitelt igényelhetnek az állattenyésztési és növénytermesztési ágazatban tevékenykedő, valamint a tevékenység szerinti országos érdekképviseleti szerv, vagy köztestület ajánlásával és termeltetői szerződéses kapcsolatokkal rendelkező, baromfi- és sertéstenyésztési ágazatban tevékenykedő termeltető vállalkozások. A kölcsön 7,84 százalék éves kamat mellett egyéves türelmi idővel és 3 éves futamidővel igényelhető.

A felsorolt hitelprogramok mellett a bank 2009 májusában indított Élelmiszeripari Bankgarancia Programja lehetőséget teremtett arra, hogy az élelmiszeripari ágazatban működő vállalkozások a kereskedelmi bankoknál felvett hiteleikhez bankgaranciát vegyenek igénybe.

A program – kormánydöntés alapján – jelenleg átalakítás alatt áll. A program keretében a múlt év végéig az MFB 17 garanciakérelmet hagyott jóvá. Az átlagosan garantált hitelösszeg közel 1 milliárd forint. A kiadott garancia összege 770 millió forint volt.

A még rendelkezésre álló 17 milliárd forint összegű szabad keret a módosítást követően kedvezményes garanciadíj lehetősége mellett kedvezőbb feltételekkel biztosítja majd további élelmiszeripari vállalkozás részére a bankgaranciához jutást – közli a tájékoztatás.
(tozsdeforum.hu)

Kapcsolódó cikkeink