Mert mi is a tej?

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 08. 09. 11:01

Az ausztrál gazdák kampányt indítottak a „tej” kifejezés védelme érdekében. Véleményük szerint a növényi alapú termékek már nem viselhetnék ezt a nevet – írja az origo.

A „tej” kifejezés védelme érdekében kampányt indítottak az ausztrál gazdák, mely a növényi eredetű termékek ellen szól. Ezeknek ugyanis már nem szabadna ezt a nevet viselniük – állítják. Az ausztrál gazdák nemzeti gazdálkodói szövetsége (NFF) arra kéri a fogyasztókat, hogy támogassák a #ReclaimMilk oldalt.

A gazdák nyomást gyakorolnak az ausztrál kormányra, hogy a szójából, mandulából, kókuszdióból és rizsből készített növényi alapú helyettesítőket már nem forgalmazhassák tejtermékekként.

“Vissza akarjuk állítani az igazságot a termékek címkézésében, hogy a fogyasztók tisztességes módon válasszanak ételt és italt” – mondta az NFF képviselője.

Az ausztrál gazdák azt kifogásolják, hogy a „hamis tejtermékeket”, vagyis a növényi alapanyagból készült tejtermékeket a fogyasztók táplálkozási szempontból egyenértékűnek vélik a tejjel.
A gazdálkodók szerint azonban a tudományos kutatások alapján ez nem így van. A kampány szervezői azt is hangsúlyozták, hogy olyan országok, mint Franciaország és Kanada, már betiltották a “tej” név használatát növényi eredetű tejtermékeknél.

Hasonló elvek érvényesek az Egyesült Államokban, és az Európai Bíróság (EB) ítélkezési gyakorlata is megkülönböztetést biztosít a tej és tejtermékek jelölésének védelme érdekében, egész Európában. Néhány szabály megsértése még büntetendő is.

Ausztrália elmarad ettől a helyzettől, ezért a gazdák szerint meg kell változtatni az élelmiszerek címkézésére vonatkozó szabályokat. (Farmer.pl, origo)

Kapcsolódó cikkeink