Mérséklődött az OECD gazdasági növekedése az első negyedévben

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 05. 20. 11:05

Jelentősen lassult az OECD tagállamainak együttes gazdasági növekedése az idei első negyedévben a tavalyi utolsó negyedévvel összevetve.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) honlapján szereplő adatok szerint a GDP-növekedés 0,3 százalék volt a március végével záródott három hónapban, kisebb a három hónappal korábbi 1 százalék bővülésnél. A növekedés lassulását az okozta, hogy számos OECD országban a koronavírus-járvány újabb hulláma miatt ismét korlátozó intézkedéseket kellett bevezetni, ami fékezte a gazdaság növekedését.

A hét legfejlettebb ország, a G7 csoport GDP-je 0,4 százalékkal nőtt a tavalyi utolsó negyedévvel összevetve, amikor nagyobb, 0,9 százalékos bővülést jegyeztek fel.
A csoporton belül a tavalyi utolsó negyedévi növekedés után az idei első negyedévben a német GDP már 1,7 százalékkal, a brit 1,5 százalékkal, a japán pedig 1,3 százalékkal csökkent.

Az olasz gazdaság folytatta a lejtmenetet, a tavalyi utolsó negyedévben a GDP 1,8 százalékkal, az idei első negyedévben 0,4 százalékkal esett rendre negyedéves összevetésben. A francia gazdaságban kedvező fordulat állt be: az idei első negyedévben 0,4 százalékkal nőtt a GDP a tavalyi utolsó negyedévhez képest, amikor még 1,4 százalék csökkenést regisztráltak.

Az amerikai és a kanadai GDP továbbra is a pozitív tartományban mozgott, mindkét országban 1,6 százalékos gazdaság növekedést mértek az első negyedévben. Az amerikai GDP a tavalyi utolsó három hónapban 1,1 százalékkal, a kanadai pedig 2,3 százalékkal bővült.

Az euróövezet GDP-csökkenése a tavalyi utolsó negyedévi 0,7 százalékról, 0,6 százalékra, az EU-é pedig 0,5 százalékról 0,4 százalékra mérséklődött az idei első negyedévben.

Az OECD gazdasági teljesítménye 4,9 százalékkal csökkent tavaly a 2019. évi 1,7 százalék növekedés után. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink