Mérséklődik a vágósertés termelői ára
Az Egyesült Államokban a sertés ára 1,94 dollár (USD)/kilogramm hasított hideg súly volt 2025 februárjában, ami 15,6 százalékos emelkedést jelentett az egy évvel korábbihoz képest. Brazíliában a sertés ára (12,61 brazil reál/kilogramm hasított hideg súly) csaknem 36 százalékkal emelkedett ugyanekkor.

(Fotó: Pixabay)
Az Európai Unióban az „E” kereskedelmi osztályba tartozó sertés vágóhídi belépési ára 1,80 euró/kilogramm hasított hideg súly volt 2025 februárjában, 13,1 százalékkal csökkent egy év alatt. Az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak többsége nem változtatott a sertések átvételi árán 2025 11. hetében az egy héttel korábbihoz viszonyítva, ugyanakkor az előző év azonos hetének átlagárától átlagosan 17,5 százalékkal maradtak el. A németországi szerződéses ár, a Tönnies és a Vion felvásárlási ára egyaránt 1,72 euró/kilogramm hasított súly volt a megfigyelt héten. A Tican 1,42 és a Danish Crown 1,39 euró/kilogramm hasított súly áron vásárolta a sertéseket a 11. héten. Az AKI PÁIR adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 683 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2025 februárjában, 14,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi átlagárhoz képest.
AKI PÁIR
Kapcsolódó cikkeink
Csökkent a nyerstej exportja
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői…
Tovább olvasom >Csökkent a vágósertés termelői ára
A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 5,9 százalékkal 2,9 ezer…
Tovább olvasom >Bővült az EU baromfihúsexportja
Az Európai Bizottság adatai szerint az unió (EU27) baromfihúsexportja 9…
Tovább olvasom >További cikkeink
A gazdálkodókban bíznak a legjobban
Az EIT Food Consumer Observatory legfrissebb, 2024-es Food Trust Reportja…
Tovább olvasom >Coccolino Wonder Wash mosógél
A Coccolino Wonder Wash megoldást kínál a felgyorsult mindennapokra: az…
Tovább olvasom >BMI: mérsékelt bővülés februárban
A 2024. évi tavaszi időszak mérsékelt bővülését követően június óta tartós…
Tovább olvasom >