Mérgezők a bambuszőrleménnyel készülő műanyagedények

Szerző: Ipacs Tamás Dátum: 2021. 01. 14. 08:58

A Nébih felhívja a figyelmet arra, hogy az Európai Bizottság a bambusz és műanyag alapanyagok együttes használatával előállított termékekkel kapcsolatban közleményt adott ki

Az elmúlt években egyre több olyan élelmiszerrel érintkező anyag és tárgy kerül forgalomba, amelyek műanyagból (általában melaminból) készülnek, és amelyekhez bambuszt és/vagy más „természetes alapú” anyagot adnak.
A közelmúltban számos bejelentés érkezett az élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyors riasztórendszer (RASFF) keretében az élelmiszerekkel érintkező bambusz-melamin anyagokkal és tárgyakkal kapcsolatban. A melamin és a formaldehid migrációja számos alkalommal jelentősen meghaladta az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő műanyagokról és műanyag tárgyakról szóló 10/2011/EU bizottsági rendeletben (a továbbiakban: Rendelet) megállapított migrációs határértéket, ami a termék piacról való kivonását vonta maga után.
Azon anyagokra és tárgyakra, amelyek szerkezeti alkotóeleme műanyag és adalékként őrölt bambuszt vagy más hasonló összetevőt tartalmaznak, a Rendelet előírásait kell alkalmazni. A Rendelet értelmében csak az engedélyezett anyagok uniós jegyzékében szereplő adalékanyagokat szabad műanyag rétegekben és tárgyakban felhasználni. A bambusz ezen listában nem szerepel.
A fentiekre tekintettel ezen termékek jelenleg illegálisan vannak a piacon.
Az előírások betartása miatt kérjük, hívják fel a forgalmazók figyelmét arra, hogy ezen termékeket azonnali hatállyal vonják ki a piacról, valamint további behozatalukat szüntessék be. Ez az unió minden tagállamára nézve kötelező, így másik tagállamba való forgalmazás sem lehetséges.
Amennyiben valamely forgalmazó értékesíteni szeretne bambusz és műanyag együttes használatával előállított terméket, akkor a bambusz anyag engedélyezését az Európai Unió Bizottságánál kell kérelmezni (további információk itt találhatók:
https://ec.europa.eu/food/safety/chemical_safety/food_contact_materials/authorisations_en. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) által kötelezően elvégzendő toxikológiai és egyéb vizsgálatok/értékelések eredménye alapján engedélyezett termék felkerül majd a közösségi listára és forgalomba hozható lesz.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal jelen felhívást követő 3 hónap után kiemelt figyelmet fog fordítani a fenti termékek piacon történő jelenlétének, forgalmazásának ellenőrzésére, amennyiben ilyen terméket talál, a felelős forgalmazóval szemben eljárást fog indítani.

Kapcsolódó cikkeink