Menekült séfek fesztiválja párizsi éttermekben
A migránsokról kialakult kép megváltoztatására menekült séfek fesztiválját hirdette meg tíz párizsi étterem.
Az ENSZ június 20-án tartja a menekültek világnapját. Ebből az alkalomból az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának támogatásával június 17. és 21. között először rendezik meg a francia fővárosban a Refugee Food Festival elnevezésű rendezvénysorozatot, amelynek célja, hogy megváltoztassa a migránsokról kialakult képet – közölte a fesztivált szervező Food Sweet Food egyesület.
„Megfeledkezünk arról, hogy ezek az emberek kompetensen, tudással, a kulturális örökségükkel érkeznek Franciaországba. Ezek között a konyhaművészet is szerepel és ennek előtérbe helyezésével segíteni lehet beilleszkedésüket a francia társadalomba” – hangsúlyozta Louis Martin, aki feleségével, Marine Mandrilával hívta életre a fesztivált.
Hat háborús övezetből, Szíriából, Indonéziából, Iránból, Elefántcsontpartról, Csecsenföldről és Srí Lankáról származó, Franciaországban menekültstátussal rendelkező séf vesz részt az első fesztiválon, amelyet tíz párizsi étteremben rendeznek meg. Az egyik helyszín a Freegan Pony nevű házfoglaló étterem Párizs egyik északi kerületében, ahol a legnagyobb európai, a rungisi piacon megmaradt termékekből főznek, de szerepelnek a listán neves gasztronómiai éttermek is, mint például a L'Ami Jean vagy a Poulette.
A L'Ami Jean sztárséfje, Stéphane Jégo például a hazájában jól ismert szíriai Mohamad El Khadyt hívta meg a konyhájába, ahol együtt fognak főzni.
A fesztiválalapítók fejében azok után született meg a különleges fesztivál ötlete, hogy világkörüli útra indultak lakáséttermek felfedezésére. A féléves utazásról könyvet is írtak Very Food Trip címmel és televíziós sorozat is készült. A kezdeményezéssel kevéssé ismert konyhaművészetek európai bemutatása a céljuk azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a menekülteket is ráébresszék arra, olyan értékes tudással rendelkeznek, amely segítheti őket a beilleszkedésben.
„Rájöttünk arra, hogy a főzésnek mekkora összetartó ereje van olyan emberek között, akik nem ismerik egymást, és nem feltétlenül azonos kulturális közegből származnak” – mondta Louis Martin. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Legendás balatoni étterem húzhatja le a redőnyt
A 2016 óta működő Zománc Bisztrócska nyolc év után új…
Tovább olvasom >Ezért olyan drágák a fine dining ételek
A fine dining éttermek világa gyakran összekapcsolódik a luxussal és…
Tovább olvasom >Izgalmas duális képzőhely
Kereskedelem, vendéglátás és gasztronómia keresztmetszetének területén kínált szakmai gyakorlatszerzési lehetőséget…
Tovább olvasom >További cikkeink
MTÜ: debreceni és zalakarosi siker az Európai Virágos Városok és Falvak idei versenyén
Debrecen ezüst, Zalakaros pedig arany minősítést nyert a 2024-es Entente…
Tovább olvasom >Legjobb szakácsaink 27 év alatt
Nyikos Patrik, a Stand Étterem séfje nyerte a Jeunes Chefs…
Tovább olvasom >Olaszország a Balaton Wine&Gourmet fesztiválon
Szeptember 6-8-a között került megrendezésre a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális…
Tovább olvasom >