Mélyponton a lakossági megtakarítások

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 01. 02. 14:36

A lakosságnak már csak 16,4 százaléka rendelkezik megtakarítással a Raiffeisen Bank és a GfK közös megtakarítási felmérése szerint.

A lakosságnak már csak 16,4 százaléka rendelkezik megtakarítással a Raiffeisen Bank és a GfK közös megtakarítási felmérése szerint. A Raiffeisen-GfK megtakarítási index harmadik negyedéves 39,7 értéke jelentősen csökkent az előző negyedéves eredményhez (43 százalék), illetve az egy évvel korábbihoz (43,2 százalék) képest, ez az eddig mért legalacsonyabb érték.

Jóval kedvezőtlenebb tendenciát mutat az egyik részindex, a megtakarítási képesség, elérve eddigi mélypontját: az egy évvel ezelőtti 20,7 százalékos mutató ez év második negyedévében még stagnált, a harmadik negyedévben 16,4 százalékra esett vissza. A megtakarítással rendelkezők aránya a 60 év felettiek (25 százalék), illetve a felsőfokú végzettséggel rendelkezők (31 százalék) körében a legmagasabb.

A jövőt illetően a lakosság borúlátó, többen azt prognosztizálják, hogy tartalékaik és jövedelmük is csökkeni fog, amiben a végtörlesztési igények, tervek is közrejátszhatnak. A lakosság nagyobb része nem számít érdemi változásra sem megtakarításait, sem jövedelmét illetően – közli a Népszabadság Online.

Kapcsolódó cikkeink