Meleg étkeztetés – hideg zuhany
Az Országos Kereskedelmi Szövetség közleményben reagált a Miniszterelnöki Hivatal ígéretére, mely egy új APEH közlemény kiadását ígéri a meleg étkezési utalványok felhasználásáról.
A Miniszterelnöki Hivatal szerint idén a tavalyival azonos elfogadási és felhasználási gyakorlat lesz alkalmazható, az utalvány elfogadásának feltétele a szolgáltató hely és az utalványforgalmazó közötti megállapodás megléte.
Az OKSZ arra hívja fel a figyelmet, hogy 2009-ben a kereskedő élelmiszerüzletben meleg étkezési utalványt csak akkor fogadhatott el, ha vendéglátó jellegű tevékenységet is folytatott (helyben sütött élelmiszert). Ez korlátozott elfogadási lehetőséget jelentett, de nem okozott problémát, hiszen a munkavállalók hideg étkezési utalványt azonos adózási feltételekkel kaphattak, amit az élelmiszer-üzletek be tudtak váltani (készen fogyasztható élelmiszerek vásárlására). A 2010. évi szabályozás ugyanakkor gyakorlatilag megszüntette a hideg étkezési utalvány juttatását a 98% adóval.
A kereskedők folyamatosan tapasztalják, hogy a vásárló munkavállalók a megfelelő elfogadóhely hiányában és a vendéglátó jellegű étkeztetés magasabb árai miatt nem tudják a meleg étkezési utalványokat felhasználni.
Az APEH várható új közleményében feltehetően nem térhet el a 2010. évi adózási szabályoktól, így előreláthatóan szélesebb körben továbbra sem lesz elfogadható a meleg étkezési utalvány.
Az Országos Kereskedelmi Szövetség a személyi jövedelemadó törvény kedvezményes étkeztetésre vonatkozó részének egyszerűsítését javasolja:
– kizárólag az „étkeztetés” meghatározást tartalmazza a törvény (elhagyva a „meleg” kifejezést),
– az „étkeztetés” kedvezményes körét ki kell egészíteni a készen fogyasztható élelmiszerekkel. (Ennek alapján egyébként felesleges lenne a hideg és a meleg étkeztetési utalványok megkülönböztetése.)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Mit neveznek összefogásnak?
Nagyon szép szakmai összefogás példája volt, amit az idei dunai…
Tovább olvasom >Nagy Márton: a magyarországi turizmus hasít
A magyarországi turizmus hasít, Ferihegy Európa leggyorsabban bővülő repülőtere –…
Tovább olvasom >20 éves a TV Paprika – A nap videója
Abban, hogy bátrabbak és kísérletezőbbek vagyunk a konyhában, mint két…
Tovább olvasom >