Mehet a magyar marhahús Kínába

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 15. 13:28

Jó esély van arra, hogy a kergemarhakór-mentes Magyarország szállítson elsők között ismét marhahúst a kínai piacra – közölte Kardeván Endre, a  Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára kínai tárgyalássorozatát követően. A szaktárcánál ehhez még azt is hozzátették: hazánk ugyanis mentes a szivacsos agyvelőgyulladás (BSE) néven ismert betegségektől, ezért Kína hamarosan zöld utat ad a magyar marhahúsimportnak.

 Ezentúl könnyebb lehet az agrárkereskedelem  Magyarország és Kína között,  mivel hazánk a jövőben közvetlenül a kínai karantén hivatallal működik együtt. Ez a hivatal felel többek között az élelmiszer exportért és importért, az élelmiszerbiztonságért, illetve a higiéniáért az ázsiai országban. Eddig azonban nem sikerült a közvetlen kapcsolat kiépítése a hivatallal, pedig 12 magyar üzem vár arra a lehetőségre, hogy exportálhasson Kínában.

Ez változhat most meg a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkárának kínai tárgyalásai nyomán, aki megbeszélést folytatott Vej Csuan-csunggal, a hivatal miniszter-helyettesével.  A mostani megállapodással várhatóan felgyorsulnak a régóta húzódó magyar sertéshústermékek exportjához szükséges engedélyeztetési eljárások is – tette hozzá Kardeván Endre.

A megbeszéléseken szándéknyilatkozat született egy tudományos és technológiai központ létesítésének tervéről. Továbbá a két minisztérium egy-egy tudományos intézményt bíz meg a közvetlen kapcsolattartással, illetve a kutatások összehangolásával, valamint a szaktanácsadással. Emellett a burgonya-szaporítóanyag, és a libatenyésztési projektek már közvetlen kapcsolatokon keresztül zajlanak. Az államtitkár szerint egyre több a magyar-kínai közös projekt: Így például facsemetékkel, vetőmagvakkal, állattenyésztési technológiákkal is jelen vannak a magyar vállalatok a kínai piacon.
Kardeván Endre kínai látogatása során belső-mongóliai vezetőkkel is tárgyalt, akik a csípős magyar paprika, a  burgonya szaporítóanyagok, szőlő oltványok és lótenyésztési technológiák iránt mutatnak érdeklődést.

(munkatársunktól)

Kapcsolódó cikkeink