Megtorpant a kiskereskedelem hanyatlása

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 01. 25. 15:16

2010. novemberében a kiskereskedelmi üzletek – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – hasonló volumenű forgalmat bonyolítottak le, mint egy évvel korábban – közli a KSH.

A 2007-től megfigyelhető csökkenő tendencia a nyár közepe óta megtorpant, így összességében az év első tizenegy hónapjában az eladások 2,5%-os mérséklődést mutattak. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a novemberi értékesítés volumene az előző hónap szintjén maradt.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2010 novemberében 639 milliárd forint értékű árut forgalmaztak; az év első tizenegy hónapjában összességében 6689 milliárd forint forgalom realizálódott. A kiskereskedelmi eladások 44%-a élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes, 18%-a üzemanyag-, 14%-a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletekben bonyolódott; a többi üzlettípus együttes részesedése 24% volt 2010. január–novemberben.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek értékesítésének volumene 2010 novemberében lényegesen nem változott, az első tizenegy hónapban 2,2%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A forgalom jelentős részét (90%-át) lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) eladásai 1,0%-kal csökkentek novemberben. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem novemberi volumene az előző havi szinten maradt.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áras forgalma 2010. novemberben 1,2%-kal növekedett, így 2010 első tizenegy hónapjában az eladások 1,5%-kos mérséklődést mutattak az előző év azonos időszakihoz képest. 2010 novemberében a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, a textil-, ruházati és lábbeliüzletek, valamint a csomagküldő hálózat kivételével minden üzlettípusban növekedett a forgalom volumene az előző év azonos havihoz képest. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelem eladásai októberhez mérten lényegében nem változtak.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 2010. novemberben 3,5, az év első tizenegy hónapjában 5,3%-kal csökkent az egy évvel korábbi azonos időszakhoz viszonyítva. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a novemberi eladások 2,4%-kal elmaradtak az előző havitól. Az Eurostat gyorsbecslése szerint – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – 2010 novemberében a kiskereskedelmi eladások az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 0,8%-kal növekedtek, az eurózóna országaiban lényegi elmozdulás nem történt az egy évvel korábbi szinthez képest. Az országok nem teljes körére rendelkezésre álló adatok szerint 12 tagállamban tapasztaltak bővülést, 6-ban csökkenést. A legnagyobb növekedést (12%) Lengyelországban, a legnagyobb visszaesést (8,9%) Romániában mérték.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrészüzletek eladásai novemberben már 7,1%-kal meghaladták az előző év azonos időszakit, az év első tizenegy hónapjában azonban még így is 12%-os volt az elmaradás.

Kapcsolódó cikkeink