Megszüntetné az élelmiszerek áfamentessegét a brit kormány

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 03. 08. 00:00

Az élelmiszerek áfamentességének megszüntetését fontolgatja a brit kormány a példátlan államháztartási hiány csökkentése végett.

A The Sunday Telegraph értesülése szerint egyelőre "informális módon vetődött fel" az élelmiszerek áfakötelessé tétele köztisztviselők, iparági szervezetek és "kiskereskedelmi bennfentesek" beszélgetéseiben.
Az áruházakban vásárolt alapélelmiszereket jelenleg nem terheli általános forgalmi adó Nagy-Britanniában. Ha azonban az élelmiszerekre csak 3-5 százaléknyi áfát rónának ki, az is milliárdokat hozna a költségvetésnek, tekintettel arra, hogy a britek évente – becslések szerint – csak a szupermarketekben 120 milliárd fontot (37 ezer milliárd forintot) költenek élelemre.
A csillagászati összegeket felemésztő gazdaságösztönzés és banki tőkepótlás nyomán a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államháztartási hiány a kormány előrejelzése szerint is eléri a 12,6 százalékot az idei pénzügyi évben, független londoni elemzők prognózisai szerint azonban a valós hiány közelebb lesz a 14 százalékhoz.
Az egyik legnagyobb brit élelmiszer-kiskereskedelmi hálózat, a J Sainsbury vezérigazgatója azonban "nagyon rossz ötletnek" nevezte az áfa kiterjesztését az élelmiszerekre, mivel szerinte ez aránytalan terhet róna a szegényekre. Justin King a The Sunday Telegraphnak kijelentette: minél szegényebb valaki, jövedelme annál nagyobb hányadát költi élelemre – közli az MTI.

Kapcsolódó cikkeink