Megnyílt a Magyar Borok Pincéje Rádpusztán

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 01. 22. 12:02

Megnyílt a Magyar Borok Pincéje Balatonlelle-Rádpusztán szerdán, egy 656 millió forintos projekt részeként egy 180 éves borospince átalakításával létesült bemutatóhely 22 hazai és a határon túli magyar borvidék kiemelt borainak, az eredetvédett magyar pálinkáknak, valamint a hazai pezsgőknek.

borozashozA megnyitó ünnepségen elhangzott, hogy a Balatonlelle melletti idegenforgalmi központ tulajdonosa, Fekete Zoltán a “Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése” című pályázaton nyert 459 millió 424 ezer forint támogatást a Balatonlelle-Rádpuszta Csárda és Szabadidő Centrum kiemelt, dél-balatoni turisztikai központtá fejlesztésére. Ennek részeként alakították át mintegy 80 millió forintból a Tihanyi apátság egykori, 180 éves pincéjét.

A projekt megvalósítása tavaly márciusban kezdődött, a hátra lévő ütemeit október végéig kell megvalósítani.

A beruházás részeként egyebek közt egy 300 fős rendezvényház is épül, valamint lovas-pályát, és más, mozgáskorlátozottak által is igénybe vehető sportpályákat alakítanak ki. A centrum – amely másfél évtizede működik a Balatonlelle és Balatonszemes közötti Rádpusztán, egy természetvédelmi terület mentén, 6,5 hektáron – a jövőben Gasztro élménybirtok néven működik tovább a Balaton déli partjának megújult és kibővült attrakciójaként.

A megújult pince megnyitóján Gelencsér Attila (Fidesz), a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke azt mondta, az utóbbi években az “agrár-megyének” egyik húzóágazata lett a borászat.

A borászat az elmúlt évben országos szinten is látványos fejlődést mutatott, 2012-ben 30 milliárd forintos bevétele származott a mezőgazdaságnak a borászatból, tavaly pedig már 39 milliárd – tette hozzá.

A rádpusztai projektet azért is üdvözölte, mert az egy magyar ember ötleteként magyar kivitelezőkkel megvalósult “nemzeti ügy”.
Fekete Zoltán egyéni vállalkozó, az idegenforgalmi központ tulajdonosa beszédében reményének adott hangot, hogy bebizonyosodik, egy összefogást hozó, jó kezdeményezés indult el Rádpusztáról.

Sitányi László, a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője azt hangsúlyozta, a rádpusztai projekt azért sikeres, mert három fontos dolog teljesül benne: egy meglévő értékre, hagyományra épül, jó ötleten alapul, és nemcsak egy fellángolásról szól, hanem egy eddig következetesen végigvitt fejlesztésről. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink