Megmenti-e a kormány a Gyulai Húskombinátot?

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 01. 30. 12:12

Írásbeli kérdésben lobbizott Orbán Viktor miniszterelnöknél a Gyulai Húskombinát Zrt. fennmaradásáért Lázár János fideszes frakcióvezető – írja a Népszabadság Online.

A hódmezővásárhelyi polgármester arra várt választ a kormányfőtől, tervezi-e a kabinet, hogy „megmenti a magyar tulajdonú társaságot”. Lázár azzal érvelt, hogy Gyula városa Délkelet-Magyarország egyik ékköve, a gyulai húskombinát pedig „kiemelkedő jelentőségű gazdasági társaság”, amely nemcsak hogy sokaknak nyújt megélhetést, de „tevékeny szerepet vállal hazánk jó hírnevének megalapozásában mind a térség államaiban, mind egész Európában”.

A fideszes frakcióvezető hangsúlyozza a levélben, hogy az elmúlt évek gazdasági válsága, illetve a „2002 és 2010 között pusztító MSZP-s kormányzati politika” hátrányosan érintette a mezőgazdaságot, a gyulai húskombinát is a csődhelyzet közelébe került. Lázár János szerint megoldást a kormányzati segítség jelentene, mondván, „a vállalat állam általi és tulajdonosi konszolidációja kiemelkedő fejlődést eredményezhetne”.

A levélre nem a miniszterelnök, hanem Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter válaszolt. Ebben a szakminiszter leszögezi, hogy a kilencvenes években végrehajtott „élelmiszeripari privatizáció számos olyan ellentmondást eredményezett, melynek következményeit a mai napig viseli mind az ágazat, mind az egész társadalom”. Fazekas hangsúlyozza, hogy miután az élelmiszer-ellátás stratégiai jelentőségű, ezért a miniszter is egyetért azzal: egyes kiemelten fontos területeken, nemzeti márkavédelmi érdekeket szolgáló cégek esetében indokolt megvizsgálni az állami konszolidáció lehetőségét. „Ilyen vállalatnak tartjuk a nagy múltú gyulai húskombinátot, amely – többek között –az Európai Unió földrajzi árujelző oltalma alatt álló gyulai kolbász legfontosabb, nemzetközi hírű előállítója” –írja Fazekas.

A szakminiszter szükségesnek látja, hogy a kormányzat megvizsgálja a magyar élelmiszeripar helyzetét; erre a feladatra munkabizottságot is felállítottak. Hozzátette, a testület által javasolt intézkedéscsomag részét képezi, hogy azokat a magyar vállalatokat, amelyek a hazai ellátás biztosításában, a mezőgazdasági termékek felvásárlásában, a foglalkoztatásban játszott szerepük, illetve különleges minőségű termékeik miatt kiemelt fontosságúak, szükség esetén állami segítséggel kell konszolidálni. A támogatásért cserébe az államnak átmenetileg – a támogatás visszafizetéséig – tulajdonosi, irányítási részesedést kell kapnia – derül ki Fazekas Sándor válaszából.

Élelmiszeripari berkekben jócskán megkésett, de szükségszerű lépésnek minősítették a most „megszellőztetett” tervet.  Az ágazat számos adóterhe, illetve a forgalomcsökkenés nyomán mára számos, elsősorban a vidéki élelmiszer termelő-feldolgozó vállalkozás került kritikus helyzetbe, amivel valamit kezdenie kell a politikának, máskülönben olyan társaságok húzhatják le a rolót, melyek egy adott térség jóformán egyetlen munkáltatói.

A kérdés legfeljebb az, hogy a kormány hogyan tudja ezt a vállalkozássegítő programot úgy végrehajtani, hogy az uniós versenypolitikai szempontból is megfelelő legyen. Forrásaink úgy vélték, hogy ha az állami szerepvállalással egy időben részletes terv készül arról, hogy mikorra, illetve milyen ütemezéssel szállna ki az állam az adott cégből, úgy még akár Brüsszelnek is elfogadható lehet.

Kapcsolódó cikkeink