Megmenekülhetnek a kecskék és a juhok az elektronikus chiptől

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 05. 20. 00:00

Elfogadta az Európai Parlament (EP) azt a magyar módosító indítványt, hogy a kecske- és juhtenyésztő ágazatban az egy évnél fiatalabb vágóállatok esetében ne legyen kötelező az egyedi elektronikus azonosító (chip) alkalmazása.

Az EP strasbourgi ülésén a közös uniós agrárpolitika egyszerűsítéséről szóló előterjesztésről szavaztak. A parlamenti illetékes szakbizottság után a plénumon is elfogadták a szocialista Tabajdi Csaba és a fideszes Glattfelder Béla közös módosító indítványát, amelyet a magyar juh- és kecsketenyésztők érdekképviseletében nyújtottak be. "Nagy nehézséget okozott a kecske- és juhtenyésztő ágazat számára azon uniós szabályozás, amely előírta a kötelező egyedi elektronikus azonosítást az egyévesnél fiatalabb vágóállatok esetében is. A szegényebb tagországokban, ahol az állam nem tudja támogatni a bevezetés költségeit, szinte reménytelenné vált az ágazat helyzete" – hangsúlyozta Tabajdi.
Ennek az EP-állásfoglalásnak ugyan nincs joghatálya, az Európai Parlament véleménye mégis fontos jelzés a szabályozás módosításának kezdeményezésére feljogosított Európai Bizottságnak, hogy cselekedjen – írja az Origo.

Kapcsolódó cikkeink