Meglepte az elemzőket a harmadik negyedévi GDP-növekedés üteme

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 11. 14. 12:00

A KSH pénteki gyorsbecslése szerint az elemzők várakozását túlszárnyalva 3,2 százalékkal nőtt Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) az idei harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva.

GDP

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 3,1 százalékos volt a GDP éves összevetésű bővülése, míg az előző negyedévhez képest 0,5 százalékos volt a gazdasági növekedés, a korábbi 0,8 illetve 0,9 százalékot követően.

A KSH értékelése szerint a növekedést alapvetően az ipar és a mezőgazdaság nemzetgazdasági ágak teljesítményének növekedése okozta.

Németh Dávid, a K & H vezető elemzője az MTI-nek elmondta, hogy az általuk 2,9 százalékra vártnál gyorsabb bővülés mögött valószínűleg a mezőgazdaság jobb teljesítménye húzódik meg, és vélhetően a szolgáltató szektor teljesítménye alakulhatott kedvezőbben. Az ipari és az építőipari adatok ugyanis már ismertek voltak, ezekből ki lehetett számítani a bővüléshez való hozzájárulás mértékét. Kiemelte, hogy a GDP-növekedés fő húzóága továbbra is az ipar, amely számításuk szerint 1 százalékpontot adhatott a növekedéshez, az építőipar 0,5 százalékponttal, a mezőgazdaság 0,5 százalékpont fölötti teljesítménnyel járulhatott hozzá a bővüléshez. Németh Dávid szerint decemberig valamelyest lassul a GDP-bővülés üteme. Számításuk szerint 2-2,5 százalék közé mérséklődhet a növekedés az év utolsó negyedévében, éves szinten pedig 3,3 százalék GDP-növekedés várható, jövőre pedig ez 2-2,5 százalékra lassulhat.

Fazakas Péter, a Buda-Cash Brókerház Zrt. senior elemzője is meglepőnek nevezte az adatokat, mert úgy vélte, hogy a korábban közzétett külkereskedelmi termékforgalom statisztikák azt valószínűsítik, hogy nem a nettó export járult hozzá jelentősebb mértékben a növekedéshez, és a kiskereskedelem is inkább a lanyhulás jeleit mutatta. Hozzátette: jövőre 2,3-2,5 százalék körüli ütemre fékeződik a gazdasági növekedés.

Gabler Gergely, az Erste Bank vezető elemzője is azt emelte ki, hogy a 3,2 százalékos gazdasági növekedés a harmadik negyedévben kicsit felülmúlta a 3 százalékos becslésüket. Arra hívta fel a figyelmet, hogy lassulás látszik a gazdasági növekedésben, ennek ellenére az éves előrejelzésükben 3,3 százalékos növekedéssel számolnak 2014-re, erre vonatkozó becslésüket a részletes adatok közlése után vizsgálják felül.Az elemző úgy látja, hogy jövőre 2,3 százalék lesz a gazdasági növekedés. A lassulás valószínűleg folytatódni fog jövőre is, részben a kisebb intenzitással lehívott uniós pénzek, részben pedig a jóval magasabb bázis miatt – közölte Gabler Gergely.

Londoni pénzügyi elemzők is jóval alacsonyabb ütemet prognosztizálta, csütörtökön közölt előzetes növekedési becslésükben 2,3 százalékos harmadik negyedévi bővülésre számítottak éves összevetésben. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink