Meglepő megoldást találtak a mezőgazdaságban tomboló munkaerőhiányra a britek

Szerző: Trademagazin Dátum: 2020. 06. 29. 10:17

A brit gazdák számos új, robot alapú és automata rendszert terveznek kipróbálni ebben a szezonban az epret, almát, áfonyát, salátát és brokkolit termelő gazdaságokban. Nagy-Britanniában az agráriumban tapasztalható, egyre növekvő munkaerőhiány orvoslására egy új mezőgazdasági-élelmiszeripari konzorcium jött létre, amely a zöldségek és gyümölcsök betakarítása során alkalmazható robotok és automata megoldások használatát szeretné felgyorsítani.


A konzorcium azt tűzte ki célul maga elé, hogy a 2021-es betakarítási szezonra már folyamatban legyen a megfelelőnek ítélt technológiák sorozatgyártása, és ezek bevethetőek legyenek a földeken. A projektet a brit gazdákat tömörítő National Farmers’ Union (NFU), az University of Lincoln, a brit kormány által létrehozott Agricultural Engineering Precision Innovation Centre (Agri-EPI Centre), a The Manufacturing Technology Centre és a Knowledge Transfer Network (KTN) koordinálja, valamint száznál is több élelmiszer-előállító vállalkozás támogatja, tudhattuk meg a FarmingUK cikkéből.

A jelek szerint a koronavírus-járvány és a Brexit által okozott bizonytalanság a jövőben is befolyással lesz a mezőgazdasági idénymunkákra az Egyesült Királyságban. A statisztikák azt mutatják, hogy a szigetországnak évente körülbelül 80 ezer idénymunkásra lenne szüksége ahhoz, hogy a friss zöldséget-gyümölcsöt betakarítsa és a szállításhoz előkészítse.

Folytatás itt…

Kapcsolódó cikkeink