Megkezdődhet az űrben a növénytermelés
Az űrben termesztene növényeket a német BASF vegyipari vállalat – írja az agrarszektor.hu. A cégóriás olyan kutatási vállalkozásba kezdett, amellyel a nemzetközi űrállomáson vizsgálnák meg az űrbeli növénytermesztés hatékonyságát. A vizsgálat vezetésére három német diákot választottak ki, akik az év végén kezdik tudományos megfigyeléseiket a világűrben.
Már nem csak a földön termesztene növényeket a BASF, mivel a német cég a közelmúltban olyan kutatás mellett kötelezte el magát, amellyel egyes növényfajták űrbeli termeszthetőségét vizsgálná. A kutatást az év végén kezdik meg három német diák vezetésével a nemzetközi űrállomáson (ISS) – számolt be a foodnavigator.com
A vizsgálat arra irányul, hogy az űrben, gyenge gravitációs körülmények között is lehetséges-e úgy szaporítani egyes haszonnövényeket (például zöldség- és gabonaféléket), ahogy földi körülmények mellett. Feltételezések szerint ugyanis a folyamat alapját és a növények gyökérképződését a gravitáció befolyásolja, ezért azt vizsgálnák meg, hogy az űrbeli viszonyok változtatnak-e ezen.
Ha a növények az úgynevezett mikrogravitáció ellenére is kifejlődnének, ez döntő fordulatot jelentene az űrállomások élelmiszer-utánpótlásában – állítja a BASF. Amennyiben eredményes lesz a kísérlet, új kapuk nyílhatnak meg a hosszabb űrkutatások előtt is, amelyeket eddig a nem megfelelő élelmiszer-ellátottság nehezített.
A sikeres projekt érdekében a kutatást vezető diákok először a BASF mezőgazdasági központjában töltenek majd el egy hónapot. Ezután Floridában, a Kennedy Űrközpontban fejezik majd be a felkészülést az ”űrbeli növénytermesztésre.” (agrarszektor.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Tovább nő a kártyás fizetések aránya Németországban
Az EHI Retail Institute adatai szerint a német kiskereskedelmi szektorban…
Tovább olvasom >Új fejezet a magyar mezőgazdaság fejlődésében: 475 milliárd forint a fenntarthatóság és innováció jegyében
Magyarország KAP (Közös Agrárpolitika) stratégiai tervével összhangban új pályázati felhívások…
Tovább olvasom >Megvette a Vegan Food Group a német TofuTownt
A Vegan Food Group eddigi legnagyobb akvizíciója keretében vásárolta meg…
Tovább olvasom >További cikkeink
Gyengébb a vásárlóerő nálunk, mint a régióban
A tíz- és húszéves időtávon kirajzolódó trendek – ezen belül…
Tovább olvasom >Raskó György: az alapvető élelmiszerek megvásárlása is komoly kihívást jelent számos magyar háztartás számára
A magyar lakosság körében továbbra is érzékelhető az elszegényedés súlyos…
Tovább olvasom >A nemzetközi pénzügyi intézmények szerint Magyarország visszatér a gazdasági növekedés pályájára
A nemzetközi pénzügyi intézmények előrejelzése szerint a magyar gazdaság idén…
Tovább olvasom >