Mégis kinyitnak a Spar-emblémás üzletek vasárnap a benzikutakon

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 03. 19. 11:58

Mégis nyitva lesznek vasárnap a benzinkúton üzemelő Spar üzletek – tájékoztatta a Világgazdaság Online-t Wilfried Gepp, az OMV Hungária Kft. ügyvezető igazgatója. Az OMV úgy értelmezi a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény március 17-én elfogadott módosítását, hogy az továbbra sem tiltja meg az olyan OMV töltőállomások shopjainak nyitva tartását, amelyeken megjelenik a Spar emblémája, így azok az említett módosítás hatályba lépését követően vasárnapokon is nyitva tartanak.

PR_SPAR_OMV_opt

Az OMV Hungária Kft. tulajdonában lévő 169 üzemanyagkút közül 165 rendelkezik üzlettel, amelyeket magyar kisvállalkozások üzemeltetnek. Az ilyen OMV-boltba betérő vásárlót ugyanaz a kisvállalkozás szolgálja ki üzemanyag-vásárlás és egyéb, nem üzemanyag-jellegű termék, például élelmiszer vásárlása esetén. Ugyanakkor jelenleg 8 OMV shop működik Spar emblémával, és további kilenc helyszínen folynak átalakítások ebből a célból. Azonban – mutatott rá Wilfried Gepp – a Spar Magyarország Kft.-nek nincsenek üzletei a cég töltőállomásain, hanem a kutat üzemeltető vállalkozó árusítja a Spar termékeit is. Így az OMV shopok Spar emblémával ugyanakkora területen, ugyanabban az épületben működnek, mint korábban. A boltok fő, de nem kizárólagos beszállítója a SPAR Magyarország Kft., és ez nem érinti a tulajdonosi és üzemeltetői struktúrát.

Hiába módosították tehát kifejezetten abból a célból a kereskedelmi törvényt, hogy a Spar ne jelenhessen meg a kutaknál nyitva tartó üzletekkel, a cég – a franchise-szerű rendszer miatt – mégiscsak nyitva lehet éjjel és vasárnaponként is. A zárva tartási törvény így a kormányzat szándékai ellenére puhul. Például: ha a helyi döntéshozók úgy akarják, az üzletek bárhol nyitva lehetnek a hét utolsó napján és éjjel is. A jegyző ugyanis már most is nyilváníthat piacnak, vagy vásárnak egyes területeket, ahol minden további nélkül nyitva lehet lenni. Mint megírtuk: ugyanez a helyzet, ha fesztivált rendeznek az egész településre kiterjedően. (Világgazdaság Online)

Kapcsolódó cikkeink