Meghosszabbították a mezőgazdasági biztosítási támogatás pályázatát

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 05. 17. 11:03

Tovább lehet pályázni mezőgazdasági biztosítási díjhoz nyújtott támogatásra, a május 17-i határidőt május 23-ra hosszabbították – olvasható a Groupama Biztosító Zrt. közleményében.

fagykar

A díjtámogatás a 65 százalékot is elérheti. A kárenyhítési rendszerből csak akkor jogosultak a termelők a teljes kárenyhítésre, ha rendelkeznek mezőgazdasági biztosítással is.

Az idén a díjtámogatására rendelkezésre álló keretösszeg 33 százalékkal magasabb, mint az előző évben, 4 milliárd forint. Újdonság, hogy a díjtámogatásra jogosultak köre idén a nagyvállalkozásokkal és az önkormányzatokkal is bővült. Az igénylés módja is változott, a támogatási kérelmet ebben az évben ismét az Egységes Kérelem (EK) felületén kell benyújtani.

Magyarországon a legjellemzőbb mezőgazdasági káresemény a jégverés, a legtöbb kifizetést jégkárok után fizetik a biztosítók. Egy átlagos szezonban – májustól szeptemberig – 50-60 “jégnap” van az országban, tehát minden harmadik napon veri a jég a termést valahol az országban.

A Groupama Biztosítónál 2015-ben a mintegy 1900 növénykár bejelentés több mint 75 százaléka volt a jégverés miatt, 1,8 milliárd forintot fizetett ki erre a gazdáknak. Az idei tavaszi fagykárok után pedig több mint 100 termelő jelentett fagykárt a Groupamánál. Országosan a kár értéke elérheti a félmilliárd forintot a három nagy biztosítónál – tartalmazza a közlemény. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink