Megérkezett Magyarország első tisztán elektromos nyergesvontatója

Szerző: STA Dátum: 2023. 02. 06. 10:00

Ez év február 2-án a Waberer’s International Nyrt. ünnepélyes sajtótájékoztató keretében vette át az ország legújabb környezetbarát tehergépjárművét, a lokálisan nulla károsanyag-kibocsátású elektromos Volvo FH-t. Ez újabb fontos mérföldkő a két vállalat történetében, hiszen nem csak a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Waberer’s és a Volvo Hungária Kft. régóta tartó együttműködésének egy újabb közös pontja ez a járműátadás, de fontos lépés a mindkét vállalat számára kiemelt jelentőséggel bíró tisztább és fenntarthatóbb közúti áruszállítás felé.

A Volvo Hungária Kft. 2021 szeptemberében adta át a Waberer’s cégcsoportnak az ország első szériában gyártott, és egyben a cégcsoport flottájának első elektromos tehergépjárművét, egy elektromos Volvo FL modellt. Ezt követte 2022 novemberében egy újabb elektromos Volvo FL típusú középkategóriás elektromos tehergépjármű átadása. A Waberer’s flottájában a most átadott, elektromos hajtáslánccal ellátott Volvo FH modell tehát már a harmadik a svéd gyártó tisztán elektromos termékei közül. A most átadott elektromos Volvo FH egy 4×2-es tengelyképlettel ellátott nyergesvontató, amelyen Globetrotter XL extramagas hálófülke szolgálja a járművezető kényelmét. Az akár 300 kilométeres hatótávért a 6 akkumulátorból álló, összesen 540 kWh kapacitású akkumulátorcsomag felel. A jármű hajtásláncát 3 darab villanymotor és a Volvo Trucks egyedi fejlesztésű I-Shift automatizált sebességváltója alkotja, amely 490 kW folyamatos teljesítményt biztosít, nulla kipufogógáz-kibocsátás mellett. Váltóáramú töltővel az akkumulátorok teljes feltöltése 10 órát vesz igénybe, egyenáramú töltővel ugyanez mindössze 2 órát igényel.

Az elektromos Volvo FH-t a logisztikai csomópontok és a nagyvárosok között történő gyors és kényelmes áruszállításra tervezték – és ebből a célból használják majd a Waberer’s szolgálatában is.

“Amikor másféle éve átvettük a régióban elsőként, az első szériában gyártott elektromos Volvo tehergépjárművet,  akkor vált igazán nyilvánvalóvá, hogy az elektromobilizáció a közúti fuvarozás része lett. Büszkék vagyunk rá, hogy a Waberer’s csoport élen jár nemcsak az új technológiák kipróbálásában, hanem ezekenek az alternatív járműveknek a napi operációba történő implementálásában is. Folyamatosan és tudatosan léptünk a fenntarthatóbb működés útjára, hogy nemcsak a saját, de ügyfeleink zöld célkitűzéseit is megvalósíthassuk. Ezen zöld igények maximális kielégítésére hoztuk létre a Waberer’s Green Division egységet, amelynek többek között az a feladata, hogy olyan új és már bevethető technológiákat kutasson fel, mint amit a Volvo ma bemutatott és átadott nekünk. Megtiszteltetés számunka, hogy az első elektromos FH Volvo vontató is a Waberer’s Csoport alternatív meghajtású flottáját erősíti, ami immáron 8 darabosra bővült”- mondta Erdélyi Barna, a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Waberer’s International Nyrt. Igazgatósági tagja.

“A Volvo Trucks elkötelezett a Párizsi Egyezmény környezetvédelmi célkitűzéseinek teljesítése iránt. Ennek megfelelően a Volvo Trucks azt az ambiciózus célt tűzte ki maga elé, hogy 2030-ra 50%-kal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátását. Tehát az a célkitűzésünk, hogy mostantól 7 év múlva minden második új Volvo tehergépjármű alternatív hajtáslánccal guruljon le a gyártósorról. Nagy örömmel tölt el minket, hogy a Volvo Hungária Kft. a most átadott elektromos Volvo FH modellel is aktívan hozzájárult e cél megvalósulásához. Hiszünk abban, hogy alternatív hajtásláncú járműveinkkel mind közelebb kerülünk ahhoz, hogy szebb legyen a világ, amelyben élni fogunk” – mondta Illés Dávid, a Volvo Hungária Kft. ügyvezető igazgatója. – “Büszkék vagyunk arra, hogy a Volvo minőséghez méltó módon elektromos járműveinket is teljeskörű, a hasznos üzemidőt támogató szolgáltatáscsomaggal értékesítjük” – tette hozzá.

Kapcsolódó cikkeink