Megcsömörlünk a túl sok étvágygerjesztő ételfotótól

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 10. 11. 10:07

Egy friss tanulmány szerint valóságos merényletet hajtunk végre a barátaink ízlelőbimbói ellen, akárhányszor ételfotót posztolunk Instagramra – írja a socialdaily.com.

A vilag legkreativabb hamburgerei muvesz-szemmel - A nap kepe 17

Egy friss tanulmány rámutatott, hogy kimondottan károsan hatnak az ízérzékelésre a közösségi oldalakra feltöltött ételfotók. A Brigham Young Egyetem kísérletében 232 hallgató vett részt, fele-fele arányban mutattak nekik édes és sós ételekről készült Instagram fotókat, mindeközben pedig mogyorót kellett enniük. Azok az alanyok, akikkel sós ételeket ábrázoló képeket nézettek, arról számoltak be, hogy egyáltalán nem élvezték a mogyoró ízét, míg a másik csoportnak tökéletesen indifferens volt, hogy mit látnak.

Az eredmény lényegében alátámaszt egy már régóta ismert törvényszerűséget, amit érzékszervi unalomnak nevezünk. “Anélkül megcsömörlesz az adott étel ízétől, hogy ennél belőle, és már nem is akarod megtapasztalni az élményt.” – magyarázza Ryan Elder professzor. “Még én is émelyegtem egy kicsit, amikor naphosszat édes ételekről néztem képeket.” – teszi hozzá Jeff Larsen, a tanulmány társszerzője, és elmondja, hogy akár előnyt is kovácsolhatunk ebből, hiszen ha diétázunk, könnyedén kiküszöbölhetjük az éhségérzetünket és a nassolás iránti vágyat pusztán képek nézegetésével.

Mielőtt még bárki elégetné az éves kondibérletét, eláruljuk, hogy rengeteg képet kell végignéznünk ahhoz, hogy csak egy kicsit is megundorodjunk a kedvenc süteményünk ízétől, viszont legközelebb gondoljunk a barátaink ízlelőbimbóira, mielőtt #foodporn képeket posztolgatnánk Instagramon.

Kapcsolódó cikkeink