Megállt a kereskedelmi márkák térnyerése az első félévben

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 11. 03. 10:37

Megállt a kereskedelmi márkás termékek évek óta tartó térnyerése az élelmiszer-kiskereskedelemben idén az első félév során, jelenti a Nielsen. Forgalmuk ugyanúgy 3,0 százalékkal nőtt az élelmiszerek bolti eladásából, mint a gyártói márkás árucikkeké, tavaly január–júniushoz viszonyítva. Ezzel egy időben pedig háztartási vegyi áruból és kozmetikumból a saját márkákra jutó bevétel 7,2 százalékkal emelkedett, viszont gyártói márkák esetében 10,1 százalékkal.

PA 82_opt

Élelmiszerből idén az első félév mintegy 778 milliárd forint bolti forgalmából a láncok saját márkái 28 százalékkal részesedtek, ami 218 milliárd forintot jelent. Háztartási vegyi árunál és kozmetikumnál 186 milliárd forint félévi bevételből 19 százalék jutott kereskedelmi márkákra, azaz 35 milliárd forint.

– Három tényező játszik fontos szerepet abban, hogy a gyártói márkák piaci pozíciója javult az idén – mondja Szűcs-Villányi Ágnes, a Nielsen osztályvezetője. – Egyik, hogy a gyártó vállalatok szélesítették termékkínálatukat viszonylag sok úgynevezett B márkával; amelyek versenyképes áraik mellett élvezik a fogyasztók nagy részének gyártói márkákkal szembeni bizalmát. Ehhez járul, hogy hazánkban a diszkontláncok választékukban feladják saját márkáik óriási túlsúlyát. Ugyanis elkezdtek belistázni több gyártói márkát, elsősorban olcsóbb B márkákat. Ez különösen érvényes a háztartási vegyi árura és a kozmetikumra. Bizonyos mértékig a piaci helyzet azért is javul gyártói márkák számára, mert kínálják őket sok árengedményes akcióban is, amit a fogyasztók kihasználnak.

Legnagyobb a kereskedelmi márkás élelmiszerek piaci részesedése a termékcsoportok közül értékben továbbra is az állateledelnél és a mélyhűtött árunál 54, illetve 48 százalékkal. Legkisebb pedig az alkoholos italnál (12%), valamint az édességnél (15%).

Ha a háztartási vegyi árut nézzük, a kereskedelmi márkák értékben mért piacrésze kiemelkedik idén az első félévben a konyhai törlőkendőnél (65%) és a bútorápolónál (54%). A kozmetikumok közül a láncok saját márkáinál a legmagasabb részarányt a babahigiéniai cikkeknél regisztrálták 37 százalékkal, majd a kéz- és lábápoló szereknél 22 százalékkal. Legalacsonyabb pedig a kereskedelmi márkák mutatója az intim higiéniai termékeknél 4, valamint a hajápolási árucikkeinél 7 százalékos piaci részesedéssel, értéket tekintve.

Kapcsolódó cikkeink