Még négy napig pályázhatnak a borászok fejlesztésekre

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 12. 12. 13:00

A bortermelők december 16-ig nyújthatják be kérelmeiket a vissza nem térítendő, technológiai fejlesztést szolgáló egymilliárd forintos támogatási keretre – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) hétfőn.

A tárca az MTI-hez eljuttatott közleményében felhívta a figyelmet, hogy a tavalyihoz képest nagyobb mértékben támogatja a kis- és középvállalkozások borászati fejlesztéseit, így kiszélesül azok köre, akik borászati üzemüket modernizálhatják.

A támogatás mértéke a mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősülő igénylőknél a vásárolt gépek nettó értékének az eddigi 30 helyett 40 százaléka, míg nagyvállalatoknál 20 százaléka. A vissza nem térítendő támogatással a VM a borászati vállalkozások teljesítményét kívánja javítani.

Az igényelt összegnek meg kell haladnia az 1 millió forintot, de nem lehet több 100 millió forintnál. A támogatás kifizetésének legkésőbbi határideje 2012. október 15.

Egy termelő egy borpiaci évben csak egy támogatási kérelmet nyújthat be, ami azonban több eszközre is vonatkozhat. A kérelmeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a beérkezés sorrendjében, a helyszíni ellenőrzést követően bírálja el.

A VM közölte, hogy a borászati gépek beruházásait – tavalyhoz hasonlóan – továbbra is a közösségi forrásból finanszírozott nemzeti támogatási programból teremti elő.

A szőlőültetvények szerkezetátalakítási és -átállítási támogatása után az ágazat uniós nemzeti támogatási programjában ez az intézkedés a legnagyobb – húzta alá a szaktárca. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink