Még mindig mínuszok

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 02. 01. 08:00

2007. októberben folytatódott a kiskereskedelmi forgalom év eleje óta tartó csökkenése. A KSH változatlan áron számított adatai szerint, a forgalom az első tíz hónapban 2,7 százalékkal, októberben 4,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől a naptárhatástól megtisztított adatok alapján. Az előző hónaphoz képest a kiskereskedelmi eladások volumene 0,2 százalékkal mérséklődött.
Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2007 első tíz hónapjában 4939 milliárd forint értékű árut forgalmaztak.
Tovább csökkent az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma: 2007 első tíz hónapjában 1,1 százalékkal, októberben 3,3 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakának szintjétől. Az eladások jelentős részét (91 százalékát) lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper-, szupermarketek, vegyesboltok) forgalma októberben 3,2 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek eladásai 4,2 százalékkal csökkentek. Októberben a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalmának volumene 0,3 százalékkal mérséklődött az egy hónappal korábbihoz képest.
Az Eurostat gyorsbecslése szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 2007. októberben az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 1,9 százalékkal, az eurózóna országaiban 0,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos hónapjának szintjét a naptárhatástól megtisztított adatok alapján. A tagállamok közül a leggyorsabban Lengyelország változatlan áron számított kiskereskedelmi forgalma bővült, ugyanakkor a magyar kiskereskedelmen kívül csökkenést mértek Németországban, Belgiumban és Dániában is.

Kapcsolódó cikkeink