MasterCard: Európa-szerte nő a saját országukban vakációzók száma

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 06. 04. 10:40

A tavalyi évhez képest az idén várhatóan 114 százalékkal nő a saját hazájukban nyaraló európaiak száma – derül ki a MasterCard negyvenöt országot átfogó felméréséből, amely a 2014-es utazási szokásokat vizsgálta.

BalatonfuredAz MTI-hez szerdán eljuttatott közlemény adatai szerint az idén a magyarok 16,5 millió alkalommal terveznek belföldi utazást, míg külföldre 3,5 millió alkalommal utaznak majd, vagyis a lakosság mintegy 80 százaléka hazai üdülőhelyen tölti nyári szabadságát.

A felmérésből az is kiderül, hogy az európaiak a tervek szerint 1,14 milliárd alkalommal nyaralnak belföldön, a leginkább otthon nyaraló nemzetek listáját a franciák vezetik, őket követik a svédek, a spanyolok, a britek, majd a finnek.

Az Európai Bizottság 2014. februárjában szintén készített felmérést az európaiak utazási preferenciájáról, amelyből kitűnik, hogy tavaly öt európai polgárból kettő a saját országában vakációzott és csak az embereknek kevesebb mint 20 százaléka vállalkozott az EU határain kívüli utazásra.

Az EB felmérése alapján az emberek 56 százaléka a barátok, kollégák és családtagok ajánlása alapján választ nyaralási helyszínt, illetve tavaly a megkérdezettek csaknem fele, 46 százaléka a kényelmet részesítette előnyben a kalandosabb nyaralási programokkal szemben. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink