Másfélezer önkormányzat kap támogatást nyári gyermekétkeztetésre

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 06. 10. 11:03

Valamennyi jelentkező, 1486 települési önkormányzat kap abból a hárommilliárd forintos költségvetési keretösszegből, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által meghirdetett, az ingyenes nyári gyermekétkeztetést segítő pályázatra különítettek el. A kormany.hu-n már hétfőn közzétett, a településenként elnyert összegeket is tartalmazó lista szerdán vált véglegessé.

230 millio forintos beruhazas a kispesti kozetkeztetesben

A támogatási összeg nagysága az adott településen élő rászorulók számától, illetve attól függ, hogy hol hány napon keresztül kapnak a nyáron ingyenesen ebédet a gyerekek. Az idei pályázaton részt vevő önkormányzatok száma mintegy 17 százalékkal volt magasabb a tavalyinál és 27 százalékkal a 2013. évinél.

A leghátrányosabb helyzetű települések önerő biztosítása nélkül pályázhattak támogatásra valamennyi rászoruló gyermek étkeztetéséhez, az érintett önkormányzatok mintegy 80 százaléka élt is a lehetőséggel. A kormany.hu-n hétfőn közzétett dokumentumban önkormányzatonként szerepel az elnyert támogatási összeg, a belőle biztosítható adagszám és az ingyenes étkeztetésben részesíteni tervezett gyermekek száma.

Az idén a legtöbb pénzt, csaknem 28 millió forintot Hajdúhadház kapja, ebből az összegből 1445 gyereknek 63 580 adag ételt tudnak biztosítani (440 forint/nap/fő).

Az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága korábban azt közölte, hogy idén a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek ingyenes nyári étkeztetésének támogatására 3 milliárd forint költségvetési forrás áll rendelkezésre. Így 141 ezer rászoruló gyermek részesülhet ingyenes étkezésben a nyári szünidő alatt. A felhívás április 30-án jelent meg, a pályázatok leadási határideje május 7. volt.

A nyertes települési önkormányzatoknak a nyári szünidő alatt legalább 43, legfeljebb 53 napon keresztül kell biztosítaniuk a rászoruló gyermekeknek a napi egyszeri egészséges, friss alapanyagokból készített meleg ebédet. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink