Másfél százalék közelében nőtt a GDP éves alapon a harmadik negyedévben

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 15. 13:20

Az elemzői várakozásokkal nagyjából megegyezett a bruttó hazai termék (GDP) harmadik negyedéves adata.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az Ecostat gyorsbecslése alapján Magyarország GDP-je 1,4 százalékkal nőtt 2011 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához képest, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 0,5 százalék volt a növekedés.

Az MTI által megkérdezett elemzők 1,3-1,5 százalékos gazdasági növekedést vártak a harmadik negyedévre, míg az elemzői konszenzus ennél alacsonyabb, 1 százalék körüli növekedést jelzett előre.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője az MTI-vel azt közölte: kedvező, hogy a negyedéves alapú, illetve a szezonálisan és munkanaphatásokkal kiigazított növekedés az első és a második negyedévben gyorsabb volt a korábban közöltnél, ami feltehetően a várnál nagyobb mezőgazdasági kibocsátásnak köszönhető.

Negyedéves alapon az ipari termelés újra gyorsult a harmadik negyedévben, míg kéthavi adatok (július-augusztus) alapján az építőipar és a kiskereskedelmi forgalom marginális növekedést mutatott. Az elemző szerint a hazai GDP-t továbbra is az export húzta, azonban feltehetően a fogyasztás a magánnyugdíj-pénztári hozamok elköltése miatt stabilizálódott, míg a beruházásokat egyes nagy feldolgozóipari beruházások javíthatták, bár ez utóbbi éves szintén még valószínűleg visszaesést mutatott.

Suppan Gergely szerint a külső konjunktúra egyértelmű lassulása és a hazai megszorítások miatt a következő negyedévekben jóval gyengébb eredményekre lehet számítani. A negyedik negyedévben bázishatás miatt hasonló mértékű lehet az éves növekedés, így az idei évre 1,7 százalékos növekedésre számít a TakarékBank. A jövő év elején tovább lassul a növekedés, amit részben ellensúlyoz a kecskeméti Mercedes üzem termelésbe helyezése, így 2012-ben 0,8 százalékos, majd 2013-ban enyhén gyorsuló, 1,9 százalékos GDP növekedésre számít – közölte Suppan Gergely.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője jövőre enyhe, 0,2 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít. Véleménye szerint kormány oldalról további kiegészítő intézkedések jöhetnek.

Mint mondta, az éves adat többé kevésbé megegyezik a várakozásával, Árokszállási Zoltán 1,5 százalékos gazdasági növekedéssel számolt a harmadik negyedévre. Hozzátette, hogy az elemzői konszenzusnál magasabb lett a tényadat, a különbséget szerinte az ipar vártnál jobb szeptemberi teljesítménye okozhatta.

Az Erste elemzője szerint a negyedik negyedévben nem nagyon várható 1 százaléknál magasabb gazdasági bővülés. Ennek oka egyrészt az, hogy a forint gyenge árfolyama visszafogja a fogyasztást, másrészt Magyarország export partnereinél sem túl jók a kilátások. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink