Márciusban rekordszinten az euróövezeti infláció

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2022. 04. 21. 11:05

Az euróövezeti éves infláció márciusban új rekordra, 7,4 százalékra gyorsult a februári 5,9 százalékról, de minimálisan elmaradt az április elején előzetes adatként közölt 7,5 százaléktól.

 

Rekordot döntött az euróövezeti infláció

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön ugyancsak végleges adatként azt közölte, hogy márciusban a fogyasztói árak 2,4 százalékkal emelkedtek februárhoz képest, amikor 0,9 százalékot mértek. Az előzetes adat 2,5 százalékos havi növekedésről szólt.

Továbbra is az energiaárak emelkedtek a legnagyobb mértékben, 44,4 százalékkal éves bázison a februári 32 százalék után. Ezt követte az élelmiszerek, alkohol és dohányáruk 5 százalékos emelkedése az előző havi 4,2 százalékot követően. A nem energetikai célú ipari termékek ára 3,4 százalékkal nőtt a februári 3,1 százalékkal szemben, a szolgáltatások 2,7 százalékkal drágultak a februári 2,5 százalék után.

A maginfláció, amely nem tartalmazza az energia, az élelmiszerek, az alkohol és a dohánytermékek árát, márciusban 2,9 százalékra gyorsult a februári 2,7 százalékról.

Az inflációs ráta már több mint a háromszorosa az EKB 2 százalékos céljának, és a 2022 elejére az infláció tetőzésébe vetett remény az Ukrajna elleni orosz háború következményei miatt teljesen elszállt.

Az Európai Unióban a márciusi éves infláció 7,8 százalék volt a februári 6,2 százalék után, havi szinten 2,4 százalékos növekedést mértek.

Éves szinten a legkevésbé Máltán nőttek a fogyasztói árak, 4,5 százalékkal, továbbá Franciaországban 5,1 százalékkal és Portugáliában 5,5 százalékkal. A legmagasabb éves inflációt Litvániában mérték 15,6 százalékkal, Észtországban 14,8 százalékkal és Csehországban 11,9 százalékkal.

Az Eurostat kimutatása szerint Magyarországon – szintén az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) alapján – éves szinten 8,6 százalék, havi összevetésben 1 százalék volt márciusban az infláció. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink