Már nem használható a „diabetikus” megjelölés

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 09. 30. 10:32

Július 20-tól az egész Európai Unióban, így Magyarországon is megszűnt a diabetikus elnevezés az élelmiszereknél. A változás mellett elsősorban az szólt, hogy a diabetikus termék elnevezést nagyon sokan marketingeszközként használták. A szabályozás csak annyit enged meg, hogy a gyártók külön adatot közöljenek a cukortartalomról.

Alacsony cukortartalmú. Ez az állítás akkor használható a címkén, ha a termék cukortartalma nem haladja meg az 5 g/100 g vagy 2,5 g/100 ml határ­értéket.

Cukormentes. Ezt a kifejezést akkor alkalmazhatják a jelölések között, ha a termék cukortartalma nem haladja meg a 0,5 g/100 g, illetve a 0,5 g/100 ml mennyiséget.


Hozzáadott cukrot nem tartalmaz. Ez a szókapcsolat csak abban az esetben helytálló, ha a termék készítéséhez nem használtak mono- és diszacharidot, vagy egyéb édesítő hatású élelmiszert (pl. mézet). Viszont attól még, hogy nem tettek hozzá cukrot, még természetes módon tartalmazhatja azt. Ezt egy „Természetes módon előforduló cukrokat tartalmaz” standard mondattal jelölni is kell.

Csökkentett cukortartalmú. Minden esetben a normál élelmiszerekhez képest legalább 30%-kal kevesebb cukrot kell hogy tartalmazzon az ilyen megnevezéssel ellátott termék. Ugyanez a szabály vonatkozik a „Light” jelzésű termékekre is. Tehát az ilyen jelzésű terméket is érdemes megvizsgálni vásárlás előtt.

Csökkentett energiatartalmú. Ennek a kategóriának a megítélése egy kicsit nehezebb. Általában itt mindenki csak az energiabevitel csökkentését mérlegeli, de azt nem, hogy ezt a gyártó hogyan érte el. Az ilyen termékek esetében mindig meg kell ezt nézni, mivel a címkén jelölni kell azt a tápanyagot, és annak a csökkentésnek a mértékét, amellyel a kívánt eredményt elérték. Ha a kívánt hatást a cukortartalom mérséklésével vagy például édesítőszerrel való cserével érték el, akkor ez megfelelő lehet a vásárlásra. De például egy keksz esetében az energiatartalom mérséklését a zsírtartalom csökkentésével is megoldhatták, ebben az esetben a cukortartalom ugyanúgy megmaradt a termékben, ezért cukorbetegek számára nem ajánlható.

Kapcsolódó cikkeink