Már csak két cég látja el a hazai cukorpiacot

Szerző: trademagazin Dátum: 2006. 11. 20. 08:00

A hazai cukoripar gyáraiban 2004-ben csaknem félmillió tonna fehér cukor készült, tavaly viszont ennél néhány ezer tonnával kevesebb: 492 ezer tonna. Ebből mintegy 184 ezer tonna jutott a külföldi piacokra, de emellett 47,18 ezer tonnát importált is az ország. Kétszereplőssé válik, és csupán négy üzemből áll majd a magyar cukoripar az Eastern Sugar most bejelentett – egy év múlva esedékes – kivonulásával.A cukorgyárak jó évet zártak tavaly, de a répatermelők közül nem mindenki járt ilyen jól. A 64 ezer hektáron répát termelők csak általánosságban fejezhették be jól az évet. Tavaly kiugróan magas termésátlagokkal takarították be a répát. Voltak olyan termelők is, akiket a répa vetésekor a gyárak még ösztönöztek, hogy tegyenek meg mindent a bőséges termésért. A szedésekor azonban kiderült, hogy akkora lett a termés, hogy a védett, magas áron felvásárolt répa keretének kimerülése után a termelők már csak a C-kvóta szerint adhatták le.
Idén, az uniós cukorreform első évében már 20 százalékkal kevesebbet fizettek a feldolgozók a termelőknek, s jövőre még ennél is kevesebb jár. A cukorrépa-termelők szakmai szövetsége már bejelentette, hogy tagjai az új feltételek mellett is folytatják a termelést.

12-ből csak 4 gyár maradt
Romlik a nyereségessége a cukoripari cégeknek. A visszaesést legfőképpen az árcsökkentő hatású uniós cukorreform miatti árveszteség okozza. A gyárak eredményessége csökkent az utóbbi időszakban, de egyelőre elfogadható szinten maradt.
A privatizáció előtt 11 társaság 12 gyárában készült Magyarországon répacukor, és ezeket vásárolták meg angol, francia, német és osztrák szakmai befektetők. A tulajdonosok az elmúlt másfél évtizedben rendre bezárták, cserélgették a hazai gyárakat egymás között, ám az utóbbi időben a teljes kivonulás vált jellemzőbbé. A mező­he­gyesi és sarkadi vállalatot az Eastern Sugar zárta be 1997-ben. A sárvári gyár kapujára 1999-ben, az ácsira pedig 2002-ben a Magyar Cukor Rt. tulajdonosai raktak lakatot. Az Eridanai Béghin-Say a selypi gyárat 2000-ben zárta be, a Nord Zücker AG 2004-ben Hatvanban fejezte be a termelést. Most már csak az osztrák Agrana-csoport kezén lévő Magyar Cukor Zrt. működteti a petőházi és a kaposvári gyárat, valamint a német Nord Zücker AG a szerencsit és a szolnokit.

Nem okoz gondot a piacon a kvótacsökkenés
Míg Brüsszel meg nem hirdette a cukorpiac reformját, addig minden jel arra mutatott, hogy a magyar cukorágazat az uniós csatlakozás nyertese lesz, hiszen Magyarország valamivel több mint 401 ezer tonnás cukortermelési kvótával csatlakozott a közös piachoz. A répatermelők szerencsésnek számítottak, arra készülhettek, hogy pontosan rögzített árrendszerben dolgozhatnak. A tavaly megkezdődött reform azonban keresztülhúzta a számításokat – ennek keretében négy év alatt 36 százalékkal csökkentik az ártámogatásokat. Ennyivel csökken a termelőknek fizetett ár. Igaz, a kieső jövedelem kétharmadát az unió kifizeti. A négy évre elnyúló reform legfájdalmasabb időszaka 2006. Az idén 20 százalékkal csökkent a termelőknek fizetett alapár, 2007-ben és 2008-ban 5-5 százalékkal és 2009-ben 6 százalékkal folytatódik az áresés. A prognózisok szerint a cukorrépát termelő tagállamokban több gyárbezárásra is készülnek.
A reform első lépcsőjében, a szeptember 30-án záródó 2005/2006-os cukorévben már Spanyol- és Olaszországban sor került a központi költségvetés által támogatott gyárbezárásra. A II. lépcsőben, 2007. október 1-je után kerül lakat a kabai gyárra. Ezzel egy időben a magyar termelői kvóta 108 ezer tonnával csökken. Úgy tudjuk, a termelőkkel a kártalanítási tárgyalások hamarosan megkezdődnek.

Kapcsolódó cikkeink