Már az élelmiszert is robotok pakolják a Walmartnál

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 01. 10. 11:00

A világ egyik legnagyobb kiskereskedelmi cége bemutatta legújabb robotját, amely képes összeszedni az élelmiszert a raktárakban – írja a Business Insider nyomán az origo.

A robot az Alphabot rendszer része, amely egy majdnem kétezer négyzetméteres salemi raktárban üzemel. A Walmart tervei szerint idén több hasonló rendszert is kiépít majd Oklahomában és Kaliforniában is.

Az automatizált rendszer képes akár tízszer gyorsabban kiválogatni és összecsomagolni a megrendeléseket, mint egy ember. Ezzel számottevően megnövelhetné a vállalat megrendelési kapacitását az online élelmiszerboltok körében.

Az online megrendelések iránti kereslet folyamatosan növekszik. Az olyan rendszerekkel, mint az Alphabot, lehetőségünk van nagyobb területeket lefedni” – nyilatkozta Tom Ward, a Walmart központi ügynökségének alelnöke.

A salemi raktárban mintegy 30 kisebb, kocka alakú robot közlekedik egy óriási polcrendszer folyosóin, és összeszedi, illetve csomagban összeállítja a megrendeléseket a 4.500 termékből. Egyelőre a rendszer csökkentett módban üzemel, de úgy tervezik, hogy további 20 robottal a 2 ezer négyzetméteres raktár egészét lefedik majd.

A robotok mind függőleges, mind vízszintes irányban mozognak, és akár több ezer tartályt is képesek mozgatni és csomagolni – magyarázta John Lert, a Walmart automatizált rendszerét építő Alert Innovation vezérigazgatója. Amikor az ügyfelek megérkeznek a Walmart áruházba, hogy felvegyék megrendeléseiket, a dolgozók az Alphabot polcrendszerhez csatlakoztatott állomások egyikétől visszakeresik a megrendelési számot és a rendszer azonnal ki is adja az összekészített árut.

A salemi raktárban a friss termékeket továbbra is a Walmart munkavállalói állítják össze, ám a gabonafélék és konzervek már a robotok hatáskörébe tartoznak. Ward elmondta, hogy a cég jelenleg olyan fejlesztésen dolgozik, amely idővel képes lesz a frissárut is összekészíteni. (origo)